Reittiesittely

Reittiesittely

Länsi-Kymen Kulttuuritien reitille voi kääntyä Etelä-Suomen kolmen eri valtatien liittymistä Loviisasta, Kouvolasta ja Iitistä

Länsi-Kymen Kulttuuritien runsaan 100 kilometrin pituisella asfaltoidulla reitillä riittää iloa maaseudun moninaisista kesäriemuista kaikille kulkijoille – olipa ajoretken kulkupelinä auto tai moottoripyörä tai polkupyörä tai kävelyretkellä sorsalinnun räpylät.

Reittiesittely 1

Reitille voi saapua E-18 moottoritieltä Loviisan keskustan ja Ruotsinpyhtään liittymistä, Kuutostieltä mm. Elimäen Kirkonkylän ja Kouvolan keskustan liittymistä sekä Valtatieltä 12 Iitin Kirkonkylän ja Kausalan liittymistä.

Kulttuuritielle.fi -sivujen Googlekartan ja sen yhteydessä olevien tarkkojen kohdetietojen avulla löydät helposti haluamiisi paikkoihin ja tapahtumiin. Ja jos reittimme lintu- ja muut luontohavainnot kiinnostavat sinua ja läheisiäsi, avaa tämän sivuston kohdasta Luontokuvaajan silmin Kymenlaakson tunnetuimman luontokuvaaja Lassi Kujalan tekstit ja kuvat.

ahvenkosken sillat kulttuuritie
Ahvenkosken moottoritiesillat Kuva: Väylävirasto
Länsi-Kymen-Kulttuuritien-pohjoisin-risteys-Iitissa
Iitin kirkonkylän risteys

Maaseudun majoituskohteet sijaitsevat usein lähellä parhaita nähtävyyksiä ja suosittuja tapahtumapaikkoja

Loviisan ja Kouvolan kaupunkihotellien rinnalla Länsi-Kymen Kulttuuritien kulkijoita palvellaan maaseudun laadukkaissa majoitusliikkeissä. Niistä uusin on Iitin Urajärven rantaan Iitti Golfin viheriöiden naapuriin avattu Rantahotelli Radalla Resort, jonka tyylikkäiden huoneiden ja loistavan rantasaunan oheen on valmistunut myös monipuoliset kahvila- ja ravintolapalvelut.

Yli-Kaitalan lomakeskus koostuu puolestaan laadukkaiden rantahuviloiden, päärakennuksen hotellityyppisten huoneiden, pienryhmille vuokrattavien rantasaunojen ja kylpypaljujen sekä A-oikeuksin toimivan tilausravintolan muodostamasta palvelukokonaisuudesta. Lisäksi alueella on Harakkakosken kalastuskeskus ja Järvineito-patsaan näköalakallio. Käytettävissä on runsaasti kaikkiin vuodenaikoihin sopivia harrastusvälineitä.

Kymijoen mahtavan Mankalan alueen varresta voi vuokrata ympäri vuoden majoitusta myös Metkan mökeiltä. Jokivarren poukamassa on esim. 10 yöpyjälle sopiva Römpsin hirsihuvila ja kuuden hengen Miilun hirsihuvila omine wc-, kylpyhuone- ja muine nykyajan mukavuuksineen sekä 3-4 hengen Lossitupa saunoineen, sähköisine mukavuuksineen ja kompostoituine ulkohuusseineen – unohtamatta 500 metrin päässä jokirannasta sijaitsevaa Santerin torppaa sähköisine mukavuuksineen, huusseineen ja jokirannan ponttoonisaunoineen. Kaikilla Metkan mökkien vuokraajilla on käytettävissään ilman eri maksua myös soutuveneet.

Maailmanperintökohde Verlan alueella matkailijat voivat kesäisin majoittua tehtaan työntekijöiden 1800-luvun lopun tunnelmaa henkivissä kunnostetuissa ja sähköistetyissä kylän ranta-alueiden puumökeissä tai perinteikkäässä uittotuvassa, uudemmissa puumökeissä ja jopa taivasalla puussa. Majoitusvaraukset voi tehdä Verlan tehdasmuseon kotisivujen kautta.

Strömforsin ruukissa Loviisan Ruotsinpyhtäällä on vanhan majatalon huoneiden lisäksi vuokrattavissa myös lomahuoneistoja useista kunnostetuista vanhoista rakennuksista. Strömfors Bed&Bistron ravintola ja tilavat huoneet ruukin kaksikerroksisen päärakennuksen yläkerrassa lumoavat vanhan ajan tunnelmallaan sekä hyvällä ruuallaan ja ystävällisellä palvelullaan.

Karavaanareita palvellaan korkealaatuisilla rantakohteilla reitin molemmissa päissä. SF-Caravan Leininranta saunoineen, kahviloineen ja lasten leikkikenttineen sijaitsee Kymijoen Leininselän rannalla lähellä Kausalan Matkakeidasta. Alueella on vakituisten vaunupaikkojen lisäksi 35 vieraspaikkaa.

Loviisan kaupungin ylläpitämä Loviisa Camping sijaitsee Tamminiemen vanhan puisto- ja uimaranta-alueen ympäröimänä Loviisanlahden rannalla, noin 1 km Laivasillalta Rantatietä ja Kapteenintietä pitkin etelään. Siellä palvellaan asiakkaita kahvion ja sisämajoitushuoneiden lisäksi pitkän laiturin päässä olevalla uimakopilla sekä puiston pohjoislaidalla sijaitsevilla Plagenin uimarannan viereisillä tenniskentillä ja muilla palveluilla.

Reittiesittely 2
Iitti Golfin vanhan Niskaportin talon pihapiiri
Iitin käsityöläiset ry:n Suvipuoti Kirkonkylän kylätalossa
Iitin käsityöläiset ry:n Suvipuoti Kirkonkylän kylätalossa
Loviisa Campingin uimaranta ja grillipaikka
Loviisa Campingin uimaranta ja grillipaikka
Reittiesittely 3
SF-Caravan Leininrannan saunalaituri, Iitti

Ravintoloita ja kahviloita vanhoissa miljöissä ja valtateiden varressa

Loviisan viihtyisimmät kahvilat ja kahvilaravintolat löytyvät Laivasillalta, alakaupungista ja Kappelinpuistosta. Niistä tunnetuimpia ovat vuonna 1865 avattu Puistoravintola Loviisan Kappeli sekä alakaupungin Poikkikujan vanhan puutalon sisälle ja pihalle kätkeytyvä Tuhannen Tuskan Kahvila.

Muita suosittuja kesäkahviloita on mm. Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtäällä, Elimäen Arboretum Mustilan ja Ankkapurhan kulttuuripuiston alueilla, Iitin kirkonkylässä ja Iitti Golfin alueella, Kuusankoskella ja Maailmanperintökohde Verlassa.

Loviisan Ruotsinkylässä Strömforsin ruukin pohjoispuolella matkailijoita ja kyläläisiä palvelee 50 vuoden kokemuksella aidossa ”kaurismäkeläisessä” 1970-luvun alun miljöössään Gulfin baari. Ryhmät voivat tilata kahvituksen myös Moision kartanon lähellä Elimäen kirkonkylän itälaidalla sijaitsevasta Paavolan kotijuustolasta. Siellä voi maistella samalla talon omia juustoja sekä jugurtteja.

Kuusankoskella toimivan Pienpanimo Hopan yhteyteen avattiin v. 2019 lisäksi Panimokahvila Vanha Kauppa viehättävine sisätiloineen ja terasseineen. Osa kahviloista on avoinna vain kesäisin, osa ympäri vuoden.

Hyviä lounasravintoloita on Loviisan lisäksi Strömforsin ruukissa (Strömfors Bed & Bistro), Iitin Kausalassa (Ravintola Sampo Kausalan länsilaidalla Sampolassa) ja Kouvolan Kuusankoskella, jossa vanhan vanhan Kymintehtaan lähes 150 vuotta vanhassa rakennusmiljöössä asiakkaita palvelevat Lounas- ja tilausravintola Koskela sekä Ravintola Kymin Huvila hotellityyppisine majoitushuoneineen ja sviitteineen.

Kulttuuritien vetovoimaisin ruokailupaikka on kuitenkin Kausalan länsipuolella Valtatien 12 varrella sijaitseva automatkailijoiden suosikki Neste K Kausalan Matkakeidas. Sinne on helppo poiketa lastenkin kanssa, koska Matkakeitaassa on noutopöytäruokailun lisäksi tarjolla myös Hesburgerin ja Kotipizzan aterioita.

Vähän pohjoisempana Kymijoen rannassa Voikkaalla sijaitsevan Virtakiven Saunan yhteydessä on kattavasti palveleva kahvilaravintola pihaterasseineen. Se tunnetaan monista rantapihansa tapahtumista, ja Kouvolan kaupungin ylläpitämälta Virtakiven vierasvenelaiturilta on vain parinsadan metrin kävelymatka tälle viihtyisälle palvelukeitaalle.

Hyvistä tilausravintoloista mainittakoon Puistoravintola Loviisan Kappeli kaupungin keskustassa sekä Tilausravintola Leppäkerttu Yli-Kaitalan lomakeskuksessa Pohjois-Iitissä.

Ravintola Kappeli, Loviisa
Ravintola Kappeli, Loviisa
Strömfors Bed&Bistro, Ruotsinpyhtää
Strömfors Bed&Bistro, Ruotsinpyhtää
Neste K Matkakeidas, Iitti
Neste K Matkakeidas, Iitti
Gulfin 1970-luvun baari, Loviisan Ruotsinkylä
Ruotsinkylän Gulf-baari huoltaa myös iäkkäämpien autojen kuljettajia
Anjalan kartanon Makasiinikahvila
Anjalan kartanon Makasiinikahvila
Mustila Viinin Viinitupa, Elimäki
Mustila Viinin Viinitupa, Elimäki
Loviisan Laivasillan tapahtumakeskus ja kesäravintolat
Loviisan Laivasillan tapahtumakeskus ja kesäravintolat
Panimokahvila Vanha Kauppa, Kuusankoski
Panimokahvila Vanha Kauppa, Kuusankoski

Kukkivia metsiä ja puutarhoja sekä laadukkaita puutarhamyymälöitä

Puutarha-asioiden harrastajille ja luonnon ystäville Kulttuuritien varressa on runsaasti nähtävää. Arboretum Mustila Kouvolan Elimäellä perustettiin jo v. 1902, ja se on yhä maamme suurin ja monipuolisin puulajipuisto mm. alppiruusu- ja atsaleametsineen. Sen yhteydessä asiakkaita palvelevat lisäksi Arboretumin Puistokahvila ja Mustila puutarhan taimimyymälä sekä Mustila Viinin viinitupa ja Viinipuoti.

Arboretumin tapahtumista suosituimmat ovat Lastenpäivä Mustilassa ja Alppiruusujen päivät kesäkauden alussa, Puunveiston päivät kesä-heinäkuun taitteessa sekä Taimipäivä Mustilassa elokuun puolenvälin jälkeen.

Mustila Puutarhan myymälä Kouvolan Elimäellä
Mustila Puutarhan myymälä Kouvolan Elimäellä
Villa Kuninkaanlammen puutarha Loviisassa
Villa Kuninkaanlammen puutarha Loviisassa

Iloa ja hyviä vinkkejä kaikille kotipuutarhureille tarjoavat myös Loviisan avoimet puutarhat -tapahtumasarja kaupungin kauneimmissa pihoissa sekä puutarhuri Eija Keckmanin 1,5 hehtaarin Elämyspuutarha Eija’s Garden ja sen opastava myymälä Kymijoen rannassa Ruotsinpyhtäällä.

Loviisa on 1700-luvun linnoitustensa ohessa myös kauniiden vanhojen puistojen merenrantakaupunki. Jo 1860-luvulla valmistunut Loviisan Esplanadin puistokatualue sekä nuoren Jean Sibeliuksenkin suosimaa Loviisan Kappelia ympäröivä Kappelinpuisto ja Loviisan kirkolta merenrantaan yltävä Myllyharjun maisemapuisto näkötorneineen lisäävät osaltaan kaupungin  viehättävyyttä.

Sama vaikutus on Kymijoen rantojen puistoväylillä mm. Kouvolan Kuusankoskella, Alakylässä ja Korian siltojen alueella. Kouvolan 2019 Asuntomessualueen vieressä sijaitseva Korian Pioneeripuiston jokiranta on samalla suosittu viehekalastajien kalastuspaikka.

Arboretum Mustila, Kouvolan Elimäki
Arboretum Mustila, Kouvolan Elimäki
Eija's Garden, Loviisan Ruotsinpyhtää
Eija's Garden, Loviisan Ruotsinpyhtää

Kulttuuritien reitillä on useita matkailukäytössä olevia kartanoita

Matkailukäytössä olevia kartanoita reitillä on puolentusinaa. Niistä kuuluisin on koulujen historiankirjoistakin tuttu Anjalan kartano Ankkapurhan kulttuuripuistossa Kymijoen rannalla.

Arkkitehti Carl Ludvig Engelin Elimäelle suunnittelema Moision kartanon 200 vuotta vanha päärakennus kohoaa yhä ylväästi ympäröivän peltomaiseman yläpuolelle. Rakennus on tulossa Kouvolan kaupungin myyntilistalle ja on nyt tyhjillään.

Arboretum Mustilan 120 hehtaarin suuruinen puulajipuisto sijaitsee puolestaan Mustilan kartanon alueen keskellä Elimäen kirkonkylän länsireunalla. Kartanon päärakennus tuhoutui tulipalossa 1960-luvulla.

Moision ja Mustilan alueet kuuluivat aluksi Wreden suvun vuonna 1610 perustamaan suureen Peippolan rälssikartanoon, joka myytiin Jacob af Forsellesille 1767. Hänen jälkeläisensä lohkoivat 1800-luvun alkuvuosikymmenten aikana Peippolan noin 10 000 hehtaarin suuruiset alueet kolmeen erilliseen kartanotilaan: Peippolaan, Moisioon ja Mustilaan.

Kymijoen Pyhäjärven itärannalla sijaitsevassa yksityisessä Oravalan kartanossa ryhmille järjestetään  opastettuja kartanokierroksia ja kahvituksia – ja kartanon rannasta voivat pienryhmät tehdä myös opastettuja KymiSunin järjestämiä moottoriveneretkiä Oravalan lähialueen jokiväylille. Oravalan kartanossa vietetään tänä vuonna juhlakesää, sillä kartano perustettiin vuonna 1671 eli tasan 350 vuotta sitten! Kartanon juhlakauden ohjelmatapahtumat ajoittuvat keskikesälle, ja niistä
kerrotaan lisää tämänkin sivuston Tapahtumat-tietojen kautta alkukesän aikana.

Etelä-Iitin Sääskjärven rannassa sijaitsevan, jo 1600-luvulla perustetun Perheniemen kartanon alueita lunastettiin 1940-luvun sotien jälkeen osittain karjalaisevakkojen asutustiloiksi. Kartanon ydinosa useine rakennuksineen siirtyi tuolloin nykyisen Perheniemen opiston käyttöön. Monimuotoisista kursseistaan tunnetun opiston majoitushuoneita vuokrataan kesälomakaudella myös matkailijoiden yöpymiseen. Kurssien aikana yöpyvillä ulkopuolisillakin matkailijoilla on käytössään aamiaispalvelu.

Loviisan Ruotsinpyhtäällä entisen Strömforsin ruukkikartanon päärakennuksen kahden kerroksen sisätiloihin avattiin kunnostus- ja muutostöiden jälkeen laadukas ja nopeasti laajaa suosiota saavuttanut Strömfors Bed & Bistro -niminen ravintola ja 8 huoneen aamiaishotelli.

Anjalan kartano, Kouvolan Anjala
Anjalan kartano, Kouvolan Anjala
Moision kartano, Kouvolan Elimäki
Moision kartano, Kouvolan Elimäki
Perheniemen kartano, Iitin Perheniemi
Perheniemen opiston vanha kartanon päärakennus
Oravalan kartano, Kouvolan Oravalan kylä
Oravalan kartano, Kouvolan Oravalan kylä

Maalaismarkkinoita, lähiruokatapahtumia, tuottaja- ja kesätoreja, olutfestivaaleja, viinimessuja jne… Nautintoja moneen makuun!

Paikallisiin ruoka- ja juomaperinteisiin on helppo tutustua alueen laadukkaissa ruokaravintoloissa ja kahviloissa, reitin maalaismarkkinoilla, suoramyyntitiloilla sekä tuottaja- ja kesätoreilla.

Viime mainituista suosituimmat ovat ympäri vuoden palveleva Iitin Maatilatori ja kahvila kunnan keskustaajamassa Kausalassa ja Vuolenkosken kesätori Pohjois-Iitissä.

Mansikoita voi hankkia joko itse poimien tai valmiiksi poimittuina reitin vieressä sijaitsevalta Sipilän mansikkatilalta Etelä-Kouvolan Ratulasta. Ja kalaostoksiin suosittelemme Ahvenkosken siltojen vieressä, entisen Markkinamäen merenrannassa olevaa Fisherman’s Food -kalakauppaaPaavolan kotijuustola Elimäellä valmistaa juustoherkkujensa lisäksi jugurtteja tuoremaidosta.

Reitin vanhin torimarkkinaperinne on säilynyt 1820-luvulta saakka Loviisassa Raatihuoneen edustalla. Satokauden huipennukseksi Kouvolan Elimäellä järjestetään syyskuun 1. viikonloppuna perinteiset, jo 1850-luvulta tunnetut Pestoomarkkinat Elimäen kirkon vieressä ja yli 10 vuotta järjestetyt Elimäen Lähiruokamessut Mustilan vanhan puukoulun ja kotiseutumuseon yhteydessä.

Kallioniemen tanssilavan sisätiloissa ja rantapihalla elokuussa järjestetyt Kymijoki Beer Festival -tapahtumat ovat puolestaan koonneet vuosittain tuhansia ihmisiä nautiskelemaan varsinkin kotimaisten pienpanimoiden juomista. Kouvolan ensimmäisen pienpanimo Hopan yhteydessä toimiva Panimokahvila Vanha Kauppa Kuusankosken Valtakadulla palveleee puolestaan oluen ystäviä asiantuntevasti ympäri vuoden.

Kuusankosken Taideruukin Pato Areenalla on yhteistyöllä paikallisten ravintolayrittäjien kanssa synnytetty hyvien viinien ystäville suunnattu Viinimessujen perinne. Viime lokakuussa messuilla esiteltiin noin 50 eurooppalaisen viinitilan tuotteita, ja tapahtumaan sisältyi myös viinitietämyksen koulutusta sekä eri viinien yhteyteen sopivien juustojen ja mm. tapas-annosten herkuttelua.

Vanhojen rakennusten ja niiden yksityiskotien ja pihapiirien ihailun sekä perinnerakentamisen työmenetelmien tunnetuksi tekemisen ohessa Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma on myös suuri kaupunkijuhla herkkuruokineen, täpötäysine ravintolaterasseineen, lukuisine pop up -katukeittiöineen, pihakahviloineen, kirpputoreineen ja anttiikkimarkkinoineen.

LWT-tapahtuma kokoaa Loviisan keskustan kaduille, kujille, toreille, puistoihin ja talokohteisiin parhaimmillaan jo yli 20 000 ihmistä.

Iitin Maatilatori, Kausala
Iitin Maatilatori, Kausala
Paavolan kotijuustola, Kouvolan Elimäki
Paavolan kotijuustola, Kouvolan Elimäki
Kalakauppa Fisherman's Food, Ahvenkoski
Kalakauppa Fisherman's Food, Ahvenkoski
Loviisan kirkko ja Bongan linna
Loviisan kirkko ja Bongan linna
Loviisan torimarkkinat
Loviisan torimarkkinat
Elimäen Pestoomarkkinat, Kouvola
Elimäen Pestoomarkkinat, Kouvola

Musiikin, kuvataiteen, teattereiden, tanssilavojen ja muiden kulttuuritilojen tapahtumat värittävät alueellista ilmapiiriä

Länsi-Kymen Kulttuuritien varressa järjestetään ympäri vuoden satoja laadukkaita ja samalla sykähdyttäviä hetkiä tarjoavia taide- ja kulttuuritapahtumia. Klassisen musiikin ystäville tarjolla on Iitin Musiikkijuhlien monipuolinen konserttiohjelmisto kesäkuussa, Loviisan Sibeliuspäivien ohjelmisto syyskuun alussa sekä Kouvolan ja Kotkan kaupunkien yhteisen Kymi Sinfonietta -orkesterin konserttiesiintymiset huippusolisteineen Kuusankoskella ja muualla Kouvolassa elo-toukokuussa.

Reitin tapahtumissa voi nauttia myös etno- ja jazzmusiikista, lavatansseista, rockjuhlista sekä Kuusankosken TeatterinAnjalankosken TeatterinKorvenkylän kesäteatterinRuukinmyllyn kesäteatterin ja Iitin Harrastajateatterin esityksistä.

Saukonkallion tanssilava Iitin Urajärven rannassa on valittu ympäristöltään Suomen kauneimmaksi tanssilavaksi. Se sijaitsee runsaan viiden kilometrin päässä Suomen kauneimmaksi kirkon-kyläksi äänestetystä Iitin Kirkonkylästä. Kallioniemen tanssilava Kymijoen rannassa sijaitsee puolestaan lumoavan kauniin jokimaiseman keskellä Korian siltojen naapurina. Nämä molemmat tanssilavat ovat toimineet jo noin 70 vuoden ajan.

Kulttuuritien varressa on myös useita kuvataiteen näyttelygallerioita ja käsityömyymälöitä mm. Loviisan alakaupungissa, Strömforsin ruukissa Loviisan Ruotsinpyhtäällä, Kouvolan Elimäellä, Kuusankosken Taideruukissa Kouvolassa, Maailmanperintökohde Verlassa Kouvolan Jaalassa sekä Iitin Kirkonkylän kylätalossa.

Loviisan taidenäyttelytiloista suosituimmat ovat Riitta Nelimarkan Bongan linna ja kaupungin ylläpitämä Kulttuurikeskus Almintalo. Ne molemmat sijaitsevat Loviisan kirkon vieressä.

Kouvolassa taidetarjonnan suurin keskittymä on Kuusankoskella. Tärkeimmät tapahtumapaikat ovat kaupungin suurin kulttuurikeskus Kuusankoskitalo sekä vanhalla Kymintehtaan alueella toimiva Taideruukki ja sen sisätiloihin sijoittuneet Pato Areena, Pato Klubi ja Galleria Pato.

Muita Kuusankosken suosittuja tapahtumapaikkoja ovat Kettumäen kansanpuisto ja saman mäen kalliojyrkänteelle pystytetty, arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema Kuusankosken kotiseututalo sekä Kirkkomusiikkiviikostaan ja loistavista uruistaan tunnettu Kuusankosken kirkko.

Loviisan Sibeliuspäivät, Loviisan kirkko Kuva: Ari Haimi
Loviisan Sibeliuspäivät, Loviisan kirkko Kuva: Ari Haimi
Pianisti Laura Mikkola, Iitin Musiikkijuhlat Kuva: Miia Närkki
Pianisti Laura Mikkola, Iitin Musiikkijuhlat Kuva: Miia Närkki
Konsertti Puistoravintola Loviisan Kappelissa
Konsertti Puistoravintola Loviisan Kappelissa
Pihatapahtuma Kuusankosken Taideruukissa
Kuusankosken Taideruukin piha-alue

Kulttuuritien museot ja vanhat kirkot

Loviisassa, Kouvolassa ja muualla reitin varressa on kesäisin avoinna peräti 18 kotiseutu- ja erikoismuseota. Niiden toimipaikoista ja -tiloista vanhimpia ovat Anjalan kartanon museoalue Kouvolan Anjalassa, Loviisan kaupungin museo v. 1755 valmistuneessa Komendantintalossa Kappelinpuiston reunassa sekä v. 1698 alkunsa saaneen Strömforsin ruukin Alapaja- ja Yläpaja-rakennuksissa toimiva Pajamuseo taontanäytöksineen Loviisan Ruotsinpyhtäällä.

Kouvolan keskusta-alueella sijaitseva Kouvolatalo on Kuusankoskitalon ohessa kaupungin toinen suuri kulttuurikeskus konserttisaleineen, auditorioineen ja kahvilatiloineen. Talossa sijaitsevat myös Kouvolan taidemuseo Poikilo ja Kouvolan kaupunginmuseo Poikilo sekä musiikkiopisto.

Edellä mainittujen lisäksi Jaalan Verlankosken äärelle v. 1872 perustettu Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan nykyinen museoalue sekä yhtä vanhan Inkeroisten kartonkitehtaan yhteyteen perustettu Ankkapurhan teollisuusmuseon pato- ja tehdaskyläalue ovat rakennettuina kulttuuriympäristöinä erittäin vaikuttavia, ja niiden näyttelysisällöt ja opastukset ovat ensiluokkaisia.

Loviisan Laivasillalla sijaitseva Merenkulkumuseo ja Loviisan Ruotsinkylässä toimiva Jokelan maatalous- ja traktorimuseo, jonka järjestämä Vanhan ajan päivät -tapahtuma elokuun lopulla kerää museoalueelle monituhantisen yleisön, tuovat myös hienon lisän reitin museonäyttelyiden joukkoon. Lisäksi Elimäen kotiseutumuseo tunnetaan monista ohjelmatapahtumistaan.

Rooliopas Marjut Ståhls ja hänen kollegansa Strömforsin ruukissa
Rooliopas Marjut Ståhls ja hänen kollegansa Strömforsin ruukissa
Loviisan kesäravit kaupungin keskustan pohjoisosan raviradalla
Loviisan kesäravit kaupungin keskustan pohjoisosan raviradalla

Myös vuosina 1460–1929 valmistuneet reittialueen yhdeksän kirkkoa ovat arkkitehtuuriltaan, historialtaan, maalauksiltaan ja muulta sisustukseltaan poikkeuksellisen arvokkaita.

Niistä vanhin Pyhtään kirkko rakennettiin jo 1400-luvulla Kymijoen Pyhtään merenlasku-uoman rannalle Turun ja Viipurin välisen Suuren Rantatien lauttapaikan viereen. Reitin nuorin Armas Lindgrenin suunnittelema Kuusankosken kirkko Alvar Cawénin maalaamine alttaritauluineen ja huippu-urkuineen sai sijoituspaikakseen kauniin etelärinnetontin läheltä Kymijoen rantaa.

Punatiilisen Loviisan kirkon kauas ympäristöön näkyvä torninhuippu kohoaa 54 metrin korkeuteen. Uusklassinen juhlavatunnelmainen kirkko valmistui Loviisan suurpalon jälkeen v. 1865, samaan aikaan kuin yhä toimiva Puistoravintola Loviisan Kappelikin avasi ovensa.

Kivestä rakennetun v. 1910 valmistuneen jugendvaikutteisen Inkeroisten kirkon (ent. Tehtaanmäen kirkko) rakennuttivat Inkeroisten kartonkitehtaan omistajat tehtaan työntekijöille ja lähiseudun muulle väestölle osin nyt jo yli 100-vuotiaiden tehtaan kauniiden toimitalojen viereen.

RuotsinpyhtäänElimäenAnjalanIitin ja Jaalan kirkot muodostavat puolestaan Kymijoki-varren poikkeuksellisen suuriarvoisen puukirkkojen viisikon – jokainen omine erityispiirteineen, alttari-tauluineen ja satojen vuosien historioineen.

Jumalanpalvelusten ja muiden kirkollisten toimitusten ohessa lähes näissä kaikissa kirkoissa järjestetään joka vuosi myös taide- ja muita yhteisöllisiä tapahtumia. Useimmat palvelevat kesäaikaan matkailijoita tiekirkkoina. Koronapandemian takia tiekirkkoja pidetään kesällä 2020 myös suljettuina.

Verlan puuhiomo ja pahvitehdasmuseo, Jaala, Kouvola
Verlan puuhiomo ja pahvitehdasmuseo, Jaala, Kouvola
Jokelan museon Vanhan ajan päivät, Ruotsinkylä
Jokelan museon Vanhan ajan päivät, Ruotsinkylä
INKJAZZ-konsertti Ankkapurhan teollisuusmuseossa, Kouvola
INKJAZZ-konsertti Ankkapurhan teollisuusmuseossa, Kouvola
Strömforsin ruukin Pajamuseo, Loviisan Ruotsinpyhtää Kuva: Marja Haapio
Strömforsin ruukin Pajamuseo, Loviisan Ruotsinpyhtää Kuva: Marja Haapio