Anjalan kirkko

Anjalan kirkko

Anjalan kirkko
Anjalantie 2,
46910 Anjala (Kouvola)

puh.040 765 4191

Anjalan kirkko

Anjalan yli 260-vuotias puinen ristikirkko sijaitsee Kouvolassa entisen Anjalan kunnan kirkonkylässä. Kirkko rakennettiin vuosina 1755-1756 ja se korvasi vuonna 1693 rakennetun huonoon kuntoon päässeen aiemman kirkon.

 

Kirkon kaikki seinät suippenevat sisälle päin. Sen sijainti Ruotsin ja Venäjän välisen 1700-luvun rajajoen lähellä johti Kustaa III:n sodan viimeisenä kesänä 1790 siihen, että kirkko vaurioitui pahoin ja sen kellotapuli tuhottiin kokonaan venäläisten vastahyökkäyksessä. Sen jälkeen kirkon sisäosat saivat uusklassisen ilmeen, ja uuden alttaritaulun Jeesus Getsemanessa maalasi v. 1796 hovimaalari Carl Gustaf Ecksten Tukholmasta. Kellotapuli valmistui myös v. 1796.

Anjalan kirkkoa kutsuttiin alkuaikoina Sofian kirkoksi Ruotsin prinsessan Sofia Albertinan mukaan. Kuningas Adolf Fredrik kävi Loviisan ja Kymijoen rajaseudun tarkastuskierroksellaan myös Anjalassa 1752 antaen henkilökohtaisena lahjanaan kirkkopihan suojaksi valurautaisen Kuninkaanportin.

Anjalan kirkon koristelussa on useita esimerkkejä pietistisen kristinuskon kuvasymboleista, sillä niitä lahjoitti kirkon koristeiksi Rabbe Gottlieb Wrede, joka oli pietistisen uskon tunnettu vaalija.

Aluksi pietistit kritisoivat valtaa pitävää kirkkoa ja teologista eliittiä sekä muistuttivat kristittyjä jatkuvan parannuksen tekemiseen. Sittemmin kritiikki jäi kokonaan pois, mutta seurakuntalaisia muistutettiin kuvallisilla symboleilla, millainen uskon pitää olla, jotta se on elävää.

Ts. pietistiset kuvasymbolit kannustavat oikeaan uskoon. Yksi kehotus elävään uskoon on kaiverrettu Anjalan kirkon saarnatuoliin, jossa on kuva elävästä ja kuolleesta oksasta. Niiden viesti on, että kristityn tulee kantaa hedelmää, olla elävä ja kiinnittyä Kristus-puuhun eli seurakuntaan, eikä olla kuin kuollut oksa. Pietismi vaikutti voimakkaasti herätysliikkeisiin myös Suomessa.

Pietistisiä symboleita ovat myös siivekkäät palavat sydämet saarnatuolin ja Kuninkaanportin päällä. Kouvolalaisen tohtori Johanna Vuolaston väitöstutkimuksen mukaan sydämellä oli pietismissä useita merkityksiä: sillä kuvattiin kristityn ihmisen sielua, ja kun siihen on lisätty tulen liekki, sydän palaa rakkaudesta Jeesukseen. Sydämen oheen liitetty aortta ilmentää puolestaan Jumala-yhteyden voimakkuutta.

Myös kirja ja karitsa ovat tyypillisiä pietismin aatteen symboleja. Anjalan kirkon saarnatuoliin ja alttarin yläpuolella olevaan veistokseen on kuvattu avoin kirja. Pietisteille se edustaa palamatonta sielua, jota voidaan koetella tulessa, mutta se ei pala.

Kirkon kattokruunut on saatu lahjoituksina 1900-luvun alussa. Ensimmäiset urut kirkkoon hankittiin v, 1915 ja nykyiset urut 1977. Kirkko on kunnostettu vuosina 1967 ja 2005, jolloin se liitettiin vesi- ja viemäriverkostoon ja pääsisäänkäynnin yhteyteen rakennettiin wc-tilat.

Anjalan suositussa hääkirkossa on 450 istumapaikkaa. Urkujen lisäksi kirkossa on sähköpiano.