Kuusankosken kotiseututalo

Kuusankosken kotiseututalo

Kuusankosken kotiseututalo
Kotiseututie 12,
45700 Kuusankoski

puh.044 792 1870

Kuusankosken Kotiseututalo on arkkitehti Lars Sonckin (1870-1956) suunnittelema hieno kansallisromanttinen jykevähirsinen rakennus. Se valmistui alkuaan Pienten lasten kouluksi eli Kymintehtaan kansakoulutaloksi 1897 samanaikaisesti kookkaamman Isonkoulun kanssa. Koulu sijaitsi Kuusankoskella pystysuoran kalliokielekkeen päällä, minkä vuoksi sitä alettiin kutsua Mäki- ja Norjalaiskouluksi. 1950-luvulla tehdyt uudet tiejärjestelyt vaativat koulun alla olevan kallion louhimista ja koulu piti purkaa. Sen seurauksena Kymiyhtiö lahjoitti talon

Kuusankosken kunnalle kotiseututaloksi ja rakennus purettiin ja pystytettiin nykyiselle paikalleen Kettumäen kalliojyrkänteen päälle. Kotiseututalon avajaisjuhlaa vietettiin 14.9.1958.

Kuusankoski-Seura ry on toiminut Kotiseututalolla vuodesta 1995 lähtien järjestäen taloon joka kesä mm. vaihtuvia näyttelyjä sekä Vapunpäivän ja Juhannusaaton perinnejuhlat ja lokakuussa kotiseutujuhlan. Kuntauudistuksen jälkeen vuodesta 2009 lähtien Kotiseututalon omistaja on ollut Kouvolan kaupunki.

Lars Sonck oli Eliel Saarisen ohessa maamme kansallisromanttisen tyylikauden merkittävin arkkitehti. Hänen suunnittelemiaan ovat mm. Tampereen tuomiokirkko, Helsingin Kallion kirkko, Turun Mikaelin kirkko, Jean Sibeliuksen Ainola Järvenpäässä, Eiran sairaala Helsingissä ja tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta Naantalissa.

Kuusankosken Kotiseututalossa oli ennen kuntaliitosta pysyvä Kuusankosken kaupunginmuseon näyttely, mutta syksyllä 2012 osa näyttelyesineistä siirrettiin Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon varastoon. Nyt talossa esitellään Kuusankoskiseuran dokumentti- ja valokuva-arkistoon tukeutuen mm. Kuusankosken teollisuus-, asutus- ja kouluhistoriaa ja muutamien paikallisesti merkittävien rakennusten pienoismalleja.

Talon vaikuttavin museoesine on rekonstruktio Eino Kauppilan Pilkanmaan Kollinlahdelta vuonna 1977 löytämästä, yli 5100 vuotta vanhasta, lähes neljämetrisestä reenjalaksesta.

Kotiseututalo tekee läheistä yhteistyötä samalla metsäisellä mäellä sijaitsevan Kettumäen kansanpuiston kanssa.

Kuusankosken kotiseututalo 1
Kuusankosken kotiseututalo, Kettumäki