Pyhtään kirkko

Pyhtään kirkko

Pyhän Henrikin kirkko
Harjuntie 11,
49270 Pyhtää

Pyhtään kirkko

Pyhälle Henrikille omistettu keskiaikainen kivikirkko sijaitsee Kymijoen Pyhtään suuhaaran ja vanhan Turku-Viipuri -maantien risteyskohdassa. Kirkko valmistui maamme katolisella keskiajalla noin vuonna 1460.

Vanhin tieto Pyhtään itsenäisestä seurakunnasta ja varhaisemmasta kirkosta on jo vuodelta 1380. Nykyinen kirkkorakennus on säilynyt 560 vuoden ajan lähes alkuperäisessä asussaan muistuttaen useita muita keskiaikaisia harmaakivikirkkojamme. Keskiaikaisen perinteen mukaan kirkon länsipääty on runsaammin koristeltu kuin itäpääty. Sitä hallitsee suuri ristisommitelma, jonka ympärillä on lukuisia koristekomeroita ja nauhoja sekä nelilehtikuvioita.

Ikkunoiden säilyneet runsasmuotoiset tiilisauvastot ja pielimuuraukset ovat esimerkkejä pohjoismaisen myöhäisgotiikan hienostuneesta ja maassamme harvinaisesta muotokielestä. Kirkon runkohuoneen ulkomitat ovat noin 27,5 x 16,5 metriä, ja korkeus päätyseinän huippuun on yli 25 metriä.

Myöhempiä muutoksia ovat ainoastaan asehuoneen muuttaminen 1600-luvulla hautakappeliksi ja vuonna 1907 tehtyjen korjaustöiden yhteydessä kirkon pohjoisseinälle rakennetut tukipilarit sekä sakaristoon tehty ulko-ovi. Kellotapuli rakennettiin 1820-luvulla. Adventtina 1998 kirkko sai uudet 21-äänikertaiset urut, jotka on valmistanut Urkurakentamo Veikko Virtanen Espoosta.

Kirkkosalia koristavat suurikokoiset seinä- ja kattomaalaukset ja hautausvaakunat. Kirkon kuorissa on 1200-luvulle ajoitettu, Pyhää Henrikiä esittävä puuveistos. Siinä juhla-asuinen piispa Henrik istuu polkien hänet surmannutta talonpoika Lallia jalkoihinsa.

Alttarikaapin kolme veistosta ovat 1400-luvun lopulta, ja ”Pernajan mestarin”, saksalaisen puuseppä Lorentz Habermanin tekemä saarnatuoli vuodelta 1653. Alttarilaitteen neljä veistosta kirkko sai lahjoituksena valtaneuvos Lorenz Creutzilta 1600-luvulla, ja urkulehterin etupinnan apostolisarjan on maalannut loviisalainen Anders Gustaf Thietz 1806-07.

Seurakunnan tilaisuuksien lisäksi Pyhtään kirkko tarjoaa oivalliset puitteet ohjelmallisille tapahtumille. Kesäisin kirkko palvelee kävijöitään myös tiekirkkona.