Haluatko tehdä ajoretken Länsi-Kymen Kulttuuritien käsityömyymälöihin tai puutarhakohteisiin tai käydä reitin museoissa tai lähiruokakohteissa?

Tälle sivulle on koottu teemoittain jaoteltuja kohde- ja retkiehdotuksia Kulttuuritien reittialueen eri osiin. Ehdotukset sopivat yhtä hyvin omatoimimatkailijoille kuin ryhmäretkienkin järjestäjille.

Kaikkiin päiväretkiehdotuksiin voi kytkeä helposti myös reittimme maaseudun majoituspalveluja tai kaupunkihotellien majoitusta. Ja päiväohjelmaa/käyntikohteita voit lisätä tai vähentää oman aikataulusi ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaiseksi. Ehdotetut vierailuajat ovat viitteellisiä, mutta ne on sovitettu käyntikohteiden aukioloaikojen ja esim. kahvilaravintoloiden lounasaikojen mukaisiksi.

HUOM! Reittikarttamme yhteydessä olevasta Valitse kohdetyyppi -otsikosta voit myös halutessasi avata kartalle näkyviin kaikki kohteet 17:ään eri toimialaan valmiiksi jaoteltuina: esimerkiksi Kahvilat ja Ravintolat, Kirkot, Taidegalleriat, Teatterit jne. Ja kartan alapuolella olevan Kohteet-otsikon kohdenimiä klikkaamalla saat hetkessä nähtäväksesi valitsemasi kohteen yhteystiedot ja valokuvallisen kohde-esittelyn. Lisäksi niiden vieressä olevasta Kohteen kotisivuille -otsikosta avautuu yhdellä painalluksella valitsemasi kohteen omat kotisivut.

Heinäkuun aikana tälle sivulle tulee yhteensä 12 teemoitettua autoretkiehdotusta Kulttuuritien reitin etelä-, keski- ja pohjoisosiin. Täydessä laajuudessaan retkiehdotusten luettelo ja kulttuurihistoriallisten kohteiden tietopaketti toimii runsassisältöisenä ja helppokäyttöisenä työkalupakkina kaikille loma-ajan tai viikonlopun tai yksittäisen kauniin poutapäivän ajoretkiä miettiville autoilijoille.

 

Lapsiperheen kahden yöpymisen superviikonloppu Loviisassa ja Länsi-Kymen Kulttuuritien sisämaassa

(Joko perjantai – sunnuntai tai lauantai – maanantai)

Lauantai – Seikkailullinen ja merihenkinen päiväohjelma Loviisassa

Klo 11.00 Saapuminen Loviisaan. Päiväruokailu Laivasillan kahvilaravintoloissa tai Svartholman merilinnoituksella. Puistoravintola Loviisan Kappelin kahvilatuotteet maistuvat myös lapsille. Tunnin kierros Onneli ja Anneli -elokuvien kuvauspaikoilla Loviisassa.

Onneli ja Anneli -elokuvateemaisen Kohdekartan saa kaupungin matkailutoimistosta. Sen voi ladata käyttöön myös visitloviisa.fi -sivuilta.

Laivasillan kesäkahviloiden ja venesataman viereisessä Rantapuistossa on Onnelin ja Annelin leikkipiha. Raatihuoneen takana sijaitsevaan Kappelinpuistoon lähelle Komendantintaloa on rakennettu puolestaan Onnelin ja Annelin Sininen talo suurikokoiseksi leikkipaikaksi. Pitemmät välimatkat Loviisan keskustassa voi kulkea perheen autolla.

Kappelinpuistosta voi ajaa Itäistä Tullikatua pitkin Garnisonin vanhojen talojen alueen läpi 1700-luvulla rakennetuille Ungernin ja Rosenin linnoitusten muureille. Niiden äärellä on hyviä opastetauluja. Jännittävimmät sopukat ovat muurien sisäosissa, mutta niissä liikkuessa on noudatettava varovaisuutta!

Heinä-elokuussa ohjelmavaihtoehto klo 11-15 on Edestakainen vesibussiretki Svartholman merilinnoitukseen sekä Svartholman ohjatut seikkailuleikit lapsille suomeksi tai ruotsiksi.

Edestakainen vesibussimatka 19.6.–9.8.2020 Loviisan Laivasillalta ti–su klo 10, 11, 13.45 ja 15.30. Svartholmasta takaisin Loviisaan klo 10.30, 13, 15 ja 17.00. Maanantaisin ei kuljetuksia!

15.–30.8.2020 Laivasillalta vain la–su klo 10, 11, 13.45 ja 15.30 ja Svartholmasta klo 10.30, 13, 15 ja 17.00.

Meno-paluulipun hinta on 18 €/aikuinen, 9 €/lapsi (412 v.), alle 4 v. ilmaiseksi.

Laivalla käy vain lähi- tai korttimaksu. Matka yhteen suuntaan kestää noin 30 minuuttia. Alukseen mahtuu 30 henkilöä kerrallaan. Hyvin käyttäytyvän koiran saa ottaa mukaan.

Ulkoilmatapahtumia Loviisan keskustassa kesäkaudella 2020

Monet Loviisan kesäkauden suuret viikonlopputapahtumat on koronapandemian takia jouduttu perumaan, mutta Loviisan avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo neljännentoista kerran. Vanhojen talojen puutarhat ovat avoinna yleisölle sunnuntaina 5.7. ja 2.8. klo 10–17.

Tapahtumaan sisältyvät nämä yleisölle maksuttomat luennot:
Villa Aaltonen, Pitkäkuja 12 (pvm ilmoitetaan myöhemmin): Luonto- ja eräopas Joel Rosenberg: Syötävä metsäpuutarha, Villa Ilenna, Tinanvalajankuja 7: 5.7. klo 11–12 Marika Vartla Virosta: Pionit ja leimut, perennapenkin aatelia, ja Tallmo, Snyggiksentie 23: 2.8. klo 11–12 Sara Cederberg: Puiden ja pensaiden leikkaus (kaksikielinen luento). HUOM! Luennoille pitää ilmoittautua ennakkoon: anneli.sjoholm@sulo.fi

Autoretket 1 Autoretket 2


Small Ships’ Race -purjehduskilpa Laivasillalta lauantaina 18.7.2020 klo 10-15.

Klassisten pienveneiden Suolakuppi-purjehdukset Laivasillalta elokuun neljänä sunnuntaina 9.8. 16.8. 23.8. ja 30.8. klo 10-15.

Loviisan päivän markkinat 25.8.2020 Loviisan torilla Raatihuoneen edessä klo 07-17.

Matkailuautoilla kulkeville paras yöpymispaikka on merenrannan ja vanhojen puiden kaunistamassa puistomaisemassa sijaitseva Loviisa Camping. Viereisen Plagenin uimarannan tenniskentiltä voivat matkailijatkin varata harjoitusvuoroja. Leirintäalueen henkilökunta opastaa tennistunnin varaamiseen.

Muita majoitusliikkeitä keskustassa ovat mm. Hotelli Zilton sekä itsepalveluhotelli Place to Sleep.

Strömforsin ruukki

Vaihtoehtoinen yöpymispaikka on Strömforsin Bed&Bistro Loviisan Ruotsinpyhtäällä Kymijoen rannassa, 18 km:n päässä kaupungin keskustasta. (Majoitusvarauskannattaa tehdä etukäteen!) Noin klo 17 saapuminen vuonna 1698 perustettuun Strömforsin idylliseen ruukkikylään ja majoittuminen entisen ruukinkartanon päärakennuksen yläkertaan (tai muihin ruukin majoituskohteisiin). Bed&Bistroon ovat tervetulleita myös lemmikkieläimet. Yritys tekee yhteistyötä Strömfors Dog Sports -koiraurheilukeskuksen kanssa, jossa on koirille 800 neliön keinonurmipinnoitteinen lämmin harjoitushalli Smart99agility-esteillä ja 1000 neliön kivituhkapäällysteinen ulkokenttä.

Ruukista voi myös vuokrata harrastusvälineitä eri vuodenaikojen ulkoilmaharrasteisiin: skoottereita, SUP-lautoja, kanootteja, kajakkeja, erikoisleveillä renkailla varustettuja fatbike-maastopyöriä, puihin kiinnitettäviä Tentsile-telttoja, lumikenkiä, retkiluistimia, retkeilyvarusteita sekä lähialueen karttoja. Vuokrauksen yhteydessä annetaan neuvoja välineiden käyttöön ja omatoimiretkeilyyn.

Autoretket 3 Autoretket 4


Sunnuntai – liikuntaa, taidetta, käsitöitä ja kulttuurihistoriaa

Aamiaisen jälkeen klo 10.00-12.00 välisenä aikana esim. ajotunti leveärenkaisilla fatbike-pyörillä ja/tai tutustuminen ruukin sisäkarting-radan autoihin ja ajorupeama karting-autolla.

Karting-autolla 10 minuutin harjoitusajo ilman ennakkovarausta on mahdollista radan yleisöpäivinä. Vähintään 4 hengen ajajaryhmälle ajan-varauksella omat harjoitus-, aika- ja kilpa-ajot (15 kierrosta) Ei alle 120 cm:n pituisille henkilöille. Ruukin itärannalla on lisäksi lapsillekin turvallinen uimaranta.

Vaihtoehtoisesti aamupäivän voi käyttää omatoimiseen tutustumiseen ruukin käsityöpuoteihin, taidenäyttelyihin, Roseborg Oy:n wanhan ajan rautakauppaan ja sen vanhojen rakennustarvikkeiden varastoon sekä Ruotsinpyhtään kirkkoon, jossa on Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu.

Ruukinmyllyn kesäteatterin näyttämöympäristö omassa pienessä saaressaan ruukin keskellä tarjoaa puolestaan kauniit näkymät mm. harmaahaikaran asuttamiin reheväkasvustoisiin rantalehtoihin.

Yläpajan alle aikoinaan rakennetun purokanaalin veden virtauksen voimalla jättiläiskokoinen pajavasara nousee ruukkiseppien työnäytöksissä aina ensin hitaasti ylös ja jysähtää sitten suurella voimalla alasimella punaisena hehkuvan rautakangen päälle. Pajan sisällä oleva suuri vesiratas alkaa pyöriä heti, kun kanaalin patoluukku avataan.

Ja jättiläisvasaran taontaiskujen äänet kuuluvat kaikkialle ruukkiin. Tänä kesänä taontanäytöksiä pidetään heinä-elokuussa aina lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-14. Työnäytöksiin on vapaa pääsy.

Bed&Bistro sopii yhdenkin yön yöpyjille majoitushuoneen luovutuksen jälkeen hyvin myös Iltapäivän ruokailupaikaksi. Helsinkiin Ruotsinpyhtäältä ajaa E-18 moottoritietä pitkin alle 1,5 tunnissa.

Vähän ennen moottoritielle kääntymistä paluumatkalla kannattaa pysähtyä 3 km:n päässä ruukista sijaitsevassa puutarhuri Eija Keckmanin Kymijoen rantaan perustamassa Eija’s Gardenissa.

Hän on luonut 1,5 hehtaarin tontilleen hyvin vaikuttavan elämyspuutarhan 1880-luvulla rakennetun torpan ja sen pihakumpareen ympärille.

Maanantai – retken huipentumaksi Tykkimäen riemut Kouvolassa

Jos vierailun aikataulu sallii, matkaan voi lisätä maanantaiaamuna yhden lisäyöpymisen jälkeen vielä käynnin 20 km:n päässä Strömforsin ruukista sijaitsevassa Arboretum Mustilassa Kouvolan Elimäellä. Sisämaahan ajaessa autoilijoita palvelee aito 1970-luvun alun Gulfin baari ja pian sen jälkeen aivan reitin vieressä on laajalti tunnettu Sipilän mansikkatila. Sieltä voi ostaa valmiiksi poimittuja tuoreita mansikoita tai poimia marjat itse automatkalle mukaan.

Arboretum Mustila on perustettu jo 1902 ja se on yhä maamme suurin puulajipuisto. Valtakunnallisessa retkeilijöiden äänestyksessä Mustila valittiin Vuoden 2019 parhaaksi retkipaikaksi Suomessa. Sen yhteydessä toimii kahden taimimyymälän lisäksi kaksi kahvilaa ja Mustila Viinin viinipuoti.

Mustilasta on vain runsaan puolen tunnin ajomatka Tykkimäen huvipuistoon ja Aquaparkiin Kouvolaan! Ja pääkaupunkiseudulle Tykkimäeltä on matkaa Loviisan Koskenkylän tai Lahden kautta ajaen vain noin 150 kilometriä. Viimeisen retkipäivän ruokailut voi ihan hyvin jättää Tykkimäen kahviloiden osalle, tai poiketa valtatien varresta Kouvolan Prisman tai Kauppakeskus Veturin ruokaravintoloihin. Valtateiden 6 ja 12 risteyksessä on lisäksi hyvästä ruoastaan tunnettu Kymen Paviljonki, jonka yhteydessä on myös Pentikin tuotteiden tehtaanmyymälä.

Sisällöltään tämä retki piirtyy lastenkin mieliin sairaan siistinä. Kahdella yöpymisellä on mahdollista saada suuri määrä huimia kokemuksia, kesän parhaita elämyksiä ja ystävällistä asiakaspalvelua.

Autoretket 5

Autoretket 6

Autoretket 7Autoretket 8