Loviisan kirkko

Loviisan kirkko

Loviisan kirkko
Brandensteininkatu 2,
07900 Loviisa

Loviisan kirkko

Loviisan vuonna 1865 valmistunut uusgoottilainen kirkko ei jää huomaamatta, sillä se sijaitsee Loviisan keskustan pääväylän Mannerheiminkadun vieressä ja kirkon 54 metriä korkea torni näkyy kauas ympäristöön.

Uusgoottista tyylisuuntaa edustava punatiilikirkko rakennettiin 1862-1865 välisenä aikana ruotsalaissyntyisen arkkitehti Georg Theodor Chiewitzin (1815-1862) suunnitelmien mukaan edellisen puukirkon tuhouduttua kaupungin palossa vuonna 1855. Tulipalosta pelastettiin irtaimistoa, joka on edelleen esillä uudessa kirkossa. Näitä ovat mm. vanha alttaritaulu ja krusifiksi, kello ja sakastin messinkikruunu.

Uusgotiikan tyylitaituriksi kehittynyt Chiewitz muutti Tukholmasta Turkuun v. 1851 ja kohosi nopeasti maamme merkittävimmäksi 1850-luvun ja 60-luvun alun arkkitehdiksi. Useiden kirkkojen, teollisten rakennusten ja asemakaavojen suunnittelun rinnalla hän piirsi Loviisan 1850-luvun suurpalon jälkeisen uudelleenrakentamisen tärkeimmistä rakennuksista myös kaupungin Raatihuoneen sekä ent. Hotelli Seurahuoneen suojellun talon.

Korkean holvikaaren alle sijoittuvan alttarin keskiosan täyttää Loviisaan hankittu vaikuttava kipsitoisinto kuuluisan tanskalaisen kuvanveistäjä Bertel Thorvaldsenin (1770-1844) suurikokoisesta Kööpenhaminan Tuomiokirkon Kristus-patsaasta. Se kuljetettiin Loviisaan kaupungin silloisen rikkaimman porvarin, konsuli Alfred Björksténin Helios-purjelaivalla lokakuussa 1865.

Loviisan kirkko on avoinna kesäisin, ja muina aikoina sopimuksen mukaan. Kirkkoon mahtuu noin 1000 henkilöä ja sen edustalla on pysäköintialue.

Loviisan kirkko