Bongan linna

Bongan linna

Bongan linna
Linnankuja 1, 07900 Loviisa (sisäänkäynti Lukkarinkujalta)

Avoinna
Bonga on avoinna kesä-elokuussa lauantaisin ja sunnuntaisin.

Muina aikoina Bongan galleria ja atelieeri ovat auki tilauksesta ympäri vuoden.
Riitta Nelimarkan Bongan Linna

Lämpimästi tervetuloa vierailulle Bongaan! Voitte tutustua Bongaan ja Riitta Nelimarkan inspiroivaan taiteeseen myös virtuaalisesti:
Bonga Art 3D
BONGA ART youtube

 

Bongan linnan nimen jo yli 100 vuotta sitten saaneesta Loviisan kirkon viereisestä arvokkaasta patriisitalosta on tullut prof. Riitta Nelimarkan ja Jaakko Seeckin pieteetillä kunnostamana kolmeen kerrokseen jakautuva museaalinen ateljee- ja näyttelytila.

Arkkitehti Theodor Hjeltin piirustusten mukaan vuosina 1904-06 rakennettu Bongan kivilinna edusti ornamentteineen ja suippokärkisine torneineen aluksi aikansa jugendtyyliä, mutta muokattiin 1920-luvulla arkkitehti Hilding Ekelundin saamana tehtävänä uusklassismia ja funkista mukaillen nykyiseen asuunsa. Riitta Nelimarkalle ja Jaakko Seeckille kiinteistö siirtyi vuonna 1988.

Mm. kuvitustöillään ja niistä työstettyjen animaatioelokuvien kautta sekä värikylläisillä villareliefeillään ja maalauksillaan kansainväliseen maineeseen noussut Nelimarkka on viime vuosina lisännyt teostensa materiaaliksi myös lasin ja tehnyt mm. monikerroksisia fotomontaaseja.

Bongan linna 1
Bongan Linna

Rakennuksen kirkon puoleinen siipi toimii taiteilijan ateljee- ja tuotantotiloina ja talon eteläosa on kunnostettu taidemuseo-galleriaksi. Syksyllä 2014 Bongan linna ja Riitta Nelimarkka kutsuttiin European Museum Academy EMA:n jäseneksi.

Vuosittain vaihtuvien uusien teosten rinnalla Bongassa on näytteillä n. 200 teemallisiksi huonekokonaisuuksiksi esille ripustettua Riitta Nelimarkan teosta aiemmilta vuosilta: piirustuksia, akvarellejä, taidegrafiikkaa, kollaaseja, villa- ja pellavareliefejä, tekstiilikuvia, maalauksia, taide- ja runokirjoja, valokuvia ja animaatioita.

Ateljeekäytössä olevien talon huoneiden sisustus ja esille jätetyt taiteilijan työtarvikkeet ja kirjat rikastuttavat Bongan kävijöiden näyttelyelämystä vielä antoisammaksi.