Maailmanperintökohde Verla

Maailmanperintökohde Verla

Unescon Maailmanperintökohde Verla
Verlantie 295, 47850 Verla

Verlan tehdasmuseo

UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1996 nimetty Verlan tehdasmuseo on UPM-Kymmene Oyj:n omistama ja ylläpitämä entinen puuhiomo ja pahvitehdas.

Puuhiomon toiminta alkoi v. 1872, ja vuodesta 1882 alkaen Verlassa alettiin valmistaa puuhiokkeen ohessa myös vaaleaa puupahvia. Massan raaka-aineena käytettiin kuusia, joita tuotiin tehtaalle uittamalla.

Enimmillään tehtaassa työskenteli 150 henkilöä. Lopulta lähes 90 vuotta toiminut tehdas suljettiin kesällä 1964. Neljän metrin pituiset kuusitukit nostettiin vedestä hevoskierron avulla vielä tehtaan viimeisenäkin työpäivänä.

Ovet avautuivat jälleen 1972, kun Verlasta tehtiin maamme ensimmäinen tehdasmuseo. Verla oli loistava kohde maamme metsäteollisen historian puuhiomojen ja pahvin valmistuksen varhaisvaiheiden esittelyyn, sillä tehtaan työtilat, koneet, rakennukset ja ympäristö olivat säilyneet kutakuinkin alkuperäisessä muodossaan. Virallinen ehdotus museon perustamisesta tuli tehtaan omistaneen Kymiyhtiön sisältä.

Maailmanperintöalueen laajuudeksi määritettiin 23 hehtaaria ja se sisältää yli 60 tehdaskylän rakennusta, mm. monia tehtaan työntekijöiden alkuperäisiä asuinmökkejä idyllisen järvi- ja koskimaiseman keskellä. Nykyisin mökit ovat vapaasti vuokrattavissa läpi vuoden.

Tehdasmuseoalueen punatiilisten päärakennuksien keskeisin suunnittelija oli arkkitehti Eduard Dippel (1855-1912), tehtaan päärahoittajan Wilhelm Dippelin veli. Hän suunnitteli Verlan koskenrantaan myös arkkitehtuuriltaan loisteliaan Patruunan Pytingin, tehtaan isännöitsijän asuinrakennuksen.

Museoon voi tutustua vain opastetuilla kierroksilla. Museokierroksen ohessa maailmanperintöalueella voi tehdä omatoimiretkiä historiapolulla ja metsätietopolulla ja tutustua esihistorialliseen koskenrannan kalliomaalaukseen.

Museoalueella kävijöitä palvelevat kesäisin myös kahvilaravintola, tilaviinipuoti ja kolme käsityömyymälää. Kesätapahtumista suosituin on perinteinen Verla-päivä 18. heinäkuuta.

Maailmanperintökohde Verla 1
Näkymä Maailmanperintökohde Verlan tehdaskylästä
Maailmanperintökohde Verla 2
Patruunan Pytinki, Maailmanperintökohde Verla, Kouvola