Vanhojen talojen, puistojen ja kukkapihojen sekä taiteen ystävien viikonloppu Loviisassa ja Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtäällä

Vanhojen talojen, puistojen ja kukkapihojen sekä taiteen ystävien viikonloppu Loviisassa ja Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtäällä

Merihenkinen lauantaipäivä Loviisan Laivasillalla sekä sitä ympäröivän kaupungin puutalokortteleiden kaduilla ja kujilla

Suositeltava saapumisaika Loviisaan on noin klo 11. Tori ja sen lähikortteleiden kaupat, kahvilat ja ravintolat sekä Riitta Nelimarkan Bongan linna, Almintalo, museot ja muut nähtävyydet ovat silloin jo avanneet ovensa.

Laivasillan kesäkahviloiden ja venesataman viereisissä puutalokortteleiden pihoissa voi olla kukkaloiston keskellä myös pihakirppiksiä.

Klassisten pienveneiden Suolakuppi-purjehdukset Laivasillalta elokuun neljänä sunnuntaina 9.8. 16.8. 23.8. ja 30.8. klo 10-15 luovat kaikille lisää kesän merellistä tunnelmaa.

Loviisan kirkon ja Myllyharjun maisemapolun viereisessä Riitta Nelimarkan kolmen kerroksen Bongassa teosten mielikuvituksellisen riemukkaat hahmot luovat iloa myös lapsille. Elokuussa Bongan näyttelygalleria on avoinna aina lauantaisin klo 13-16. Ryhmille Bonga avataan tilauksesta ympäri vuoden.

Kulttuurikeskus Almintalon galleriassa Bongan naapurissa on esillä 4.-29.8. taiteilijapari Tanja Nyon & Katja Björklundin näyttely ”MAALARIN MUISTI”.

Mahtava uusgoottilainen Loviisan kirkko on kesäkauden päätteeksi avoinna vierailijoille vielä lauantaipäivän 8.8. klo 10-17. Tuomiokirkon lähes 4-metrinen toisinto tanskalaisen Bertel Thorvaldsenin Kristus-veistoksesta on sykähdyttävä.

Vanhojen talojen, puistojen ja kukkapihojen sekä taiteen ystävien viikonloppu Loviisassa ja Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtäällä 1
Tuhannen tuskan kahvila, Loviisa

Autolla liikkuen on helppo poiketa v. 1755 valmistuneessa Komendantintalossa toimivaan Loviisan kaupungin museoon ja piipahtaa samalla kertaa sen lähelle v. 1865 avattuun puistoravintola Loviisan Kappeliin. Kahvipöydän herkkujen äärestä voi tehdä kävelyn ravintolan vanhojen salien läpi sekä Kappelinpuistoon.

Kappelinpuistosta voi ajaa Itäistä Tullikatua pitkin Garnisonin kaupunginosan vanhojen talojen alueelle ja 1700-luvulla rakennetuille Ungernin ja Rosenin linnoituksille. Niiden edustalla sekä linnoitusaluetta ympäröivällä Ehrensvärdin polulla on hyviä opastetauluja. Mm. Villa Kuninkaanlammen pihan kohdalla kannattaa katsella pihan kauneutta ilman kiirehtimistä.

Elokuussa Laivasillalta voi tehdä myös edestakaisen vesibussiretken historialtaan kuuluisaan Svartholmaan, jonka museolinnoitusten keskellä asiakkaita palvelee veneilijöiden suosima kesäravintola.

Edestakainen venematka 9.8.2020 asti Loviisan Laivasillalta ti–su klo 10, 11, 13.45 ja 15.30. Svartholmasta takaisin Loviisaan klo 10.30, 13, 15 ja 17.00. 15.–30.8. välisenä aikana Laivasillalta vain la–su klo 10, 11, 13.45 ja 15.30 ja Svartholmasta klo 10.30, 13, 15 ja 17.00. Meno-paluulippu 18 €, lapset 9€.

Matka yhteen suuntaan kestää n. 30 minuuttia. Alukseen mahtuu 30 henkilöä kerrallaan.Hyvin käyttäytyvän koiran saa ottaa mukaan.

Vanhojen talojen, puistojen ja kukkapihojen sekä taiteen ystävien viikonloppu Loviisassa ja Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtäällä 2
Loviisa Campingin uimalaituri

Matkailuautoilla liikkuville paras yöpymispaikka on Loviisanlahden puistomaisemassa sijaitseva Loviisa Camping. Muita majoitusliikkeitä keskustassa ovat mm. Hotelli Zilton sekä itsepalveluhotelli Place to Sleep.

Strömforsin ruukki, Ruotsinpyhtää

Vanhojen talojen, puistojen ja kukkapihojen sekä taiteen ystävien viikonloppu Loviisassa ja Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtäällä 3
Strömforsin ruukki, Loviisa

Jo 1600-luvun lopulla perustettu ruukkikylä sijaitsee Kymijoen läntisimmän uoman varressa 3 km:n päässä merenrannasta ja 18 km:n päässä Loviisan keskustasta.Vanhan ruukkikartanon päärakennuksessa toimivan, hyvästä ruoastaan kiitetyn Strömfors Bed&Bistron yläkerrassa on 8 majoitushuonetta, ja taloon ovat tervetulleita myös lemmikkieläimet. (Majoitusvaraus kannattaa tehdä etukäteen).

Yritys tekee yhteistyötä Strömfors Dog Sports -koiraurheilukeskuksen kanssa. Ruukista voi myös vuokrata harrastusvälineitä eri vuodenaikojen ulkoilmaharrasteisiin: skoottereita, SUP-lautoja, kanootteja, kajakkeja, erikoisleveillä renkailla varustettuja fatbike-maastopyöriä, retkeilyvarusteita sekä karttoja lähialueen luontokohteisiin.

Käsitöitä, kesäteatteri, kulttuurihistoriaa ja Eija’s Garden

Sunnuntaipäivän voi käyttää omatoimiseen tutustumiseen ruukin puoteihin ja taidenäyttelyihin sekä Roseborg Oy:n perinnerakentamisen rautakauppaan ja Ruotsinpyhtään kirkkoon, jossa on Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu.

Ruukinmyllyn kesäteatterin ympäristö omassa pienessä saaressaan ruukin keskellä tarjoaa puolestaan kauniit näkymät mm. harmaahaikaran asuttamiin rantalehtoihin.

Vanhojen talojen, puistojen ja kukkapihojen sekä taiteen ystävien viikonloppu Loviisassa ja Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtäällä 4
Ruukinmyllyn kesäteatteri, Loviisa

Lähes 3 km:n päässä ruukista sijaitseva puutarhuri Eija Keckmanin Kymijoen rantaan perustama Eija’s Garden on puolestaan innostava kohde kaikille puutarhan hoidosta ja puutarhataiteesta kiinnostuneille.

Hän on luonut 1,5 hehtaarin tontilleen hyvin vaikuttavan englantilaistyyppisen elämyspuutarhan 1880-luvulla rakennetun torpan ja sen pihakumpareen sekä louhikon, karppilammen ja poniaitauksen ympärille.

Vanhojen talojen, puistojen ja kukkapihojen sekä taiteen ystävien viikonloppu Loviisassa ja Strömforsin ruukissa Ruotsinpyhtäällä 5
Eija’s Garden

Strömforsin Pajamuseon taontanäytökset

Ruukkiseppien työnäytöksissä jättiläiskokoinen pajavasara nousee pajan alle aikoinaan rakennetun purokanaalin veden virtauksen voimalla aina ensin hitaasti ylös ja jysähtää sitten suurella voimalla alasimella punaisena hehkuvan rautakangen päälle. Pajan sisällä oleva suuri vesiratas alkaa pyöriä heti, kun kanaalin patoluukku avataan. Jättiläisvasaran taontaiskujen äänet kuuluvat kauas.

Tänä kesänä taontanäytöksiä pidetään elokuussa aina la ja su klo 12-14. Niihin on vapaa pääsy.

Helsinkiin ruukista ajetaan E18-moottoritietä pitkin noin 1,5 tunnissa.

Share on facebook
Share on twitter