Olli Mustosen ja Kymi Sinfoniettan intensiivinen yhteistyö jatkuu Kuusankoskella to 21.10.2021 klo 19.00

Olli Mustosen ja Kymi Sinfoniettan intensiivinen yhteistyö jatkuu Kuusankoskella to 21.10.2021 klo 19.00

Kuusankoskitalo

Kymi Sinfoniettan konsertti Kouvolan Kuusankoskitalossa.
Kymenlaaksonkatu 1, 45700 Kuusankoski

Kymi Sinfoniettan syyskausi on sisältänyt tähän mennessä jo useiden musiikinlajien hienoa orkestrointia ja maailmanluokan solistien vierailuja. Ensi torstaina 21.10. solistisarjaa jatkaa jo kouluvuosinaan musiikin ihmelapsena tunnetuksi tullut ja aina uudelleen konserttiyleisön suuresti odottama Olli Mustonen.

Hän esittäytyy Kuusankoskitalon konsertissa tällä kertaa täydellä ammatillisella repertoaarillaan pianosolistina, säveltäjänä ja orkesterin kapellimestarina. Niinpä odotettavissa on ilta,jossa Mustosen musiikillinen taituruus ja hänelle luontainen soiton intensiteetti kytkeytyvät Kymi Sinfoniettan tukemana unohtumattomaksi musiikkielämykseksi kaikkien kuulijoiden mieliin.

Konsertin ensimmäisenä teoksena esitetään W.A. Mozartin Pianokonsertto nro 9 Es-duuri, ”Jeunehomme” (Nuorimies). Teos on yksi lumoavimmista klassisen musiikin pianokonsertoista. Se sai ensi esityksensä vuonna 1777.

Sitten on vuorossa Mustosen neljälle viululle, kahdelle alttoviululle, kahdelle sellolle ja kontrabassolle säveltämä, rytmiikaltaan kiihkeästi sykkivä Nonetto II. Se sai kantaesityksensä vuonna 2000.

Konsertin päätteeksi kuullaan niin ikään Olli Mustosen johtamatulkinta Dmitri Šostakovitšinteoksesta Kaksi kappaletta jousioktetille, Preludi ja Scherzo, op. 11. Konsertin liput maksavat 25 / 20 ja 11 € .

Kuusankoskitalon 500 hengen Kuusaasali

Omakohtainen ensi tapaamiseni Olli Mustosen kanssa

Olen melko usein miettinyt sitä, onko Länsi-Kymen Kulttuuritien reittikohteissa järjestettävien tapahtumien esittelyjen yhteydessä sopivaa muistella julkisesti myös itselleni vuosien varrella sattuneita kommelluksia tai kirjoittaa muistakin yleistä mielenkiintoa herättävistä kulttuurialojen asioista.

Voinko esimerkiksi tässä yhteydessä kertoa milloin ja missä sain ensimmäisen kerran olla kuuntelijana Olli Mustosen konsertissa ja mitä sen jälkeen tapahtui?

Nyt vastaan kysymykseen myöntävästi ja tiivistän muistelukseni lyhyeen mittaan. Konserttipaikka oli mitä parhain: Helsingin Aleksanterinkadun pienen puistikon kätkemän Ritarihuoneen loistelias juhlasali Presidentinlinnan takana.

(Ritarihuone on useita maamme julkisten rakennusten suunnittelutehtäviä 1850-luvun jälkipuoliskolla saaneen arkkitehtuurimme uusgoottilaisen tyylikauden mestarin, ruotsalaissyntyinen Theodor Chiewitzin (1815-1862) piirtämä. Länsi-Kymen Kulttuuritien reitillä hänen suunnittelemiaan arvokkaita rakennuksia ovat mm. Loviisan kirkko ja Raatihuone sekä entinen Loviisan Seurahuone.)

Minut kutsui Ritarihuoneelle 18-vuotiaan taiturioppilaansa soittoa kuuntelemaan Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan ja muiden tehtäviensä ohessa Mustosen opettajana jo kymmenkunta vuotta toiminut Ralf Gothóni. Vuodesta 1977 alkaen Mustonen oli opiskellut myös Sibelius-Akatemian pianonsoiton opettaja Eero Heinosen johdolla ja sai jo poikavuosinaan sävellyksen opetusta Sibelius-Akatemian professori Einojuhani Rautavaaralta.

Konsertin ajankohta oli joko syyskuu tai lokakuu syksyllä 1985. Heti sen päätyttyä menin Raffen kanssa tapaamaan Ollia Ritarihuoneen juhlasalin sivutilaan. Hienosta soitosta lausumieni kiitosten jälkeen kerroimme Raffen kanssa hieman yllättyneen oloiselle nuorelle virtuoosille Retretin luolastoon rakennetusta 1000 hengen konserttisalista ja sen hyvästä akustiikasta. Raffe kertoi myös aloittamastamme konserttiyhteistyöstä Savonlinnan Oopperajuhlien ja Taidekeskus Retretin kesken.

Sen jatkoksi kutsuin Ollin esiintymään Retretin Kalliosaliin kesällä 1986, ja Raffe liitti hänen konserttinsa Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmistoon.

Muistan yhä hyvin Olli Mustosen Retretin konserttipäivän 20. heinäkuuta 1986, koska silloin Retretissä tehtiin yhden päivän yleisöennätys. Eero Järnefeltin taiteen sekä Björn Weckströmin korujen ja veistosten näyttelyssämme kävi tuona päivänä noin 8600 katsojaa, ja Ollin pianokonsertti klo 14 sekä Hannu Taanilan juontama Oskar Merikannon laulujen konsertti klo 16 solisteinaan Ritva Auvinen ja Tapani Kansa myytiin aivan täyteen.

Jo silloin Olli esitti Bachin, Schumannin ja Beethovenin sävellysten jälkeen Kahdeksi meditaatioksi kutsumansa inspiraatiopohjaisen ohjelmaosuuden, joka antoi selvän viitteen hänen myöhemmästä omistautumisestaan myös sävellystyöhön.

Kouvolalaisena taide- ja kulttuuritapahtumien aktiivisena seuraajana rohkenen omasta puolestani toivottaa Olli Mustosen taas kerran lämpimästi tervetulleeksi Kuusankoskitalolle ilahduttamaan kaupunkimme musiikkiyleisöä sydänjuuria myöten.

Pekka Hyvärinen

Share on facebook
Share on twitter