UPM Biofore-kesänäyttely ja tehdasmuseo ovat avoinna Verlassa 30.9. asti. Metsätietopolulla voi ihailla Verlan järvialueen luontoa ja hankkia tietoutta metsänhoidosta.

UPM Biofore-kesänäyttely ja tehdasmuseo ovat avoinna Verlassa 30.9. asti. Metsätietopolulla voi ihailla Verlan järvialueen luontoa ja hankkia tietoutta metsänhoidosta.

Maailmanperintökohde Verla

Katso kohteen tiedot

UNESCON maailmanperintökohde Verlan tehdasmuseoalueella voi tutustua UPM:n uusia biopohjaisia puunkäytön innovaatioita esittelevään Biofore -kesänäyttelyyn. UPM:n omistaman ja ylläpitämän Verlan tehdasmuseon kollamakasiinissa esitellään nyt jo toisen kesän ajan yhtiön innovaatioita, jotka avaavat mahdollisuuksia siirtyä fossiilisesta taloudesta yhä laajemmin ympäristöystävällisen biotalouteen.

Biofore-näyttelyn esittelyssä todetaan, että ”Lähes kaikki, mitä näemme, voidaan valmistaa biomateriaaleista, pikemmin kuin arvaatkaan. Kehitämme puun kuiduista, molekyyleistä ja jätteistä vastuullisia tuotteita sekä uusiutuvia ja kierrätettäviä biopohjaisia materiaaleja.”

”Biofore-näyttelyn myötä Verlan tehdasmuseossa menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat. Siinä missä Verlan 1800-luvun tehdasympäristö kuvastaa varhaista puunjalostusteollisuuden vaihetta ja suurta merkitystä Suomen historiassa, Biofore-näyttely osoittaa suuntaa kohti tulevaisuutta, jossa uusiutuvilla materiaaleilla on merkittävämpi rooli kuin koskaan”, Verlan museojohtaja Ville Majuri sanoo.

UPM Biofore-kesänäyttely ja tehdasmuseo ovat avoinna Verlassa 30.9. asti. Metsätietopolulla voi ihailla Verlan järvialueen luontoa ja hankkia tietoutta metsänhoidosta. 1
UPM Biofore-näyttely Verlassa. Kuva: Ville Majuri
UPM Biofore-kesänäyttely ja tehdasmuseo ovat avoinna Verlassa 30.9. asti. Metsätietopolulla voi ihailla Verlan järvialueen luontoa ja hankkia tietoutta metsänhoidosta. 2
UPM Biofore-näyttely Verlassa. Kuva: Ville Majuri

Viime kesänä näyttelyn yksi päähuomion kohteista oli Biofore-auto, jossa perinteisiä öljypohjaisia materiaaleja on korvattu uusiutuvilla biomateriaaleilla. Auto kertoo metsäteollisuuden uudistumisesta ja biopohjaisten innovaatioiden valjastamisesta käytännön tarkoituksiin. Autoa oli suunnittelemassa ja rakentamassa Metropolian auto- ja kuljetustekniikan sekä teollisen muotoilun opiskelijoita, ja sitä on esitelty jo useissa eri maissa, viimeksi syksyllä Kiinassa.

Tällä kertaa auton sijasta päähuomion saa Biofore-teetalo, jonka on suunnitellut kuusi Shanghaissa toimivan Tongji University College of Design and Innovation-yliopiston opiskelijaa. Teetalo on näyte puupohjaisten biomateriaalien innovatiivisesta käytöstä ja samalla kunnianosoitus kiinalaiselle teekulttuurille.

Toinen näyttelyn erikoisuuksista on virtaviivainen ja näyttävä UPM Formi -puutuoli. Se on esimerkki robotiikkaan ja biomateriaaleihin perustuvasta 3D-tulostamisesta. Tulosteiden materiaalina toimii uudenlainen biokomposiitti, UPM Formi 3D, joka on kehitelty erityisesti 3D-tulostamiseen. Biokomposiitista valmistettu tuoli on hyvin kevyt ja 100-prosenttisesti kierrätettävä.

UPM Biofore-kesänäyttely ja tehdasmuseo ovat avoinna Verlassa 30.9. asti. Metsätietopolulla voi ihailla Verlan järvialueen luontoa ja hankkia tietoutta metsänhoidosta. 3
Aitta. Kuva: Länsi-Kymen Kulttuuritieyhdistys ry

UPM Timberin kotimaisesta sahatavarasta on rakennettu Verlan rantapuistoon lisäksi ainutlaatuinen Aitta. Se on vaikuttavan näköinen kahdeksan metriä korkea puumonoliitti, jota voi ihastella ulkoapäin jo pitkän etäisyyden päästä. Aitan sisällä voi myös vierailla, sillä se toimii 420 000 männynsiemenen väliaikaisena varastona. Tästä määrästä siemeniä voidaan kasvattaa 320 jalkapallokentän kokoinen metsä.

Maailmanperintökohde VERLA

UPM Biofore-kesänäyttely ja tehdasmuseo ovat avoinna Verlassa 30.9. asti. Metsätietopolulla voi ihailla Verlan järvialueen luontoa ja hankkia tietoutta metsänhoidosta. 4
Verlan tehdasmuseo. Kuva: Länsi-Kymen Kulttuuritieyhdistys ry

Verlan alue on ainutlaatuinen ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä teollisuusmiljöö. Tuotanto pahvitehtaalla ja puuhiomossa päättyi 1964, ja vuonna 1972 niistä muodostettiin Suomen ensimmäinen tehdasmuseo.

Verla nimettiin UNESCON maailmanperintökohteeksi vuonna 1996. Alueeseen kuuluu puuhiomon ja tehtaan lisäksi muun muassa Patruunan pytinki, puisto ja hyötypuutarha, pahvikuivaamo sekä noin 7000 vuotta vanha kalliomaalausten kokonaisuus Verlankoskella.

Museon omistaa ja sen ylläpidosta vastaa UPM. Yksi UPM:n edeltäjäyhtiöistä, Kymi Osakeyhtiö, hankki Verlan omistukseensa vuonna 1922.  

Verlan tehdasmuseo on avoinna 15.8.asti joka päivä klo 10-18 ja sen jälkeen ti-su klo 11-16. Suomenkieliset opastukset alkavat tasatunnein, muut kielet sopimuksen mukaan. Päivän viimeinen opastus alkaa 15.8. asti klo 18 ja 16.8.-30.9. klo 16.

Share on facebook
Share on twitter