Mittavan tapahtumatarjonnan höystämä Kymi Libri -kirjamessut on Länsi-Kymen Kulttuuritien reittikohteiden Vuoden tapahtuma 2021

Mittavan tapahtumatarjonnan höystämä Kymi Libri -kirjamessut on Länsi-Kymen Kulttuuritien reittikohteiden Vuoden tapahtuma 2021

REUNA Kustantamon Kouvolan Myllykoskelle helmikuussa 2018 avaaman Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan kirjamyymälän ja taidegallerian sekä niiden yhteydessä toimivan kahvilan ja valokuvastudion ja yli 300 neliön Kirjahallin muodostama kiinteistö muuttuu 22.-25.7. väliseksi ajaksi nyt toisen kerran Kymi Libri -kirjamessutapahtumien päänäyttämöksi. Samaan aikaan Wanhan Rautakaupan galleriassa on Mari Heinon maalausten näyttely.

Messut järjestää PRO Kaakon kirjamessut ry. Tapahtuma käynnistyi kesällä 2019 tarpeesta uudistaa maamme kaupallistunutta kirjamessukulttuuria ja toisaalta ideasta perustaa Kaakkois-Suomeen ensimmäinen ja samalla uudenlainen kirjamessutapahtuma.

Messut haluttiin yhdistää poikkitaiteellisesti muihin kulttuurimuotoihin sekä muuhun paikalliseen ja alueelliseen toimintaan. Kytkös paikallisuuteen tuo tapahtuman toteutukseen yhteisöllistä osallistumista ja yhdessä tekemistä ja saa tuntemaan arkielämänkin mielekkäämmältä. Yhdistyksen talkoolaiset ovat ylpeitä panoksestaan oman asuinalueensa elämänmenon ja vapaa-ajan toimintojen vilkastuttamiseksi.

Mittavan tapahtumatarjonnan höystämä Kymi Libri -kirjamessut on Länsi-Kymen Kulttuuritien reittikohteiden Vuoden tapahtuma 2021 1
Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa, Myllykoski

Tapahtuman perustana kontaktit kirjailijoihin ja kustantamoihin

Tapahtuman perusta rakentuu hyviin kontakteihin kiinnostaviin suomalaiskirjailijoihin, jotka osaavat olla luontevia keskustelijoita tapaamisissaan lukijoiden kanssa. Messujen järjestämisen kannalta on myös tärkeää heidän messuilta saamansa vieraanvaraisuus ja työnsä arvostus sekä messuille osallistuvien kirjankustantajien tyytyväisyys tapahtuman järjestelyihin.

Kirjamessujen yleisö odottaa aina mieltä virkistävää laadukasta ohjelmaa. Kymi Librin messuohjelman sisällöstä vastaa Reuna Kustantamon toimitusjohtaja Tarja Tornaeus.

Yksittäisiä Kymi Librin ohjelmaosuuksia ja ennakkotapahtumia on Kymenlaakson ja Länsi-Kymen Kulttuuritien eri osissa niin paljon, että messujen ohjelmatietoja on peräti 56 sivun verran!

Messuille osallistuu REUNA Kustantamon lisäksi 15 muuta keskisuurta ja pientä kustantamoa sekä mm. Kirjoittajayhdistys Paltta.

Kymi Libri -messuilla ei todellakaan vain istuta kuuntelemassa kirjailijoiden haastatteluja, vaan esimerkiksi runoklubilla voi esittää omia runoja, ja menestyskirjailijat Anneli Kanto ja Kirsi Pehkonen antavat ammattilaisen vinkkejä kirjoittamiseen.

Hauskassa ”Tapetaan kirjailija” -matsissa yleisö päättää, jääkö henkiin Jyri Paretskoi, Roope Lipasti, Roman Schatz vai Sari Rajulin.

Dekkarityöpajassa yleisö antaa Johanna Hasulle ja Kari Hanhisuannolle johtolankoja, joiden perusteella syntyy rikosnovelli ”Murha Kymi Librissä”. Ja Musavisassa voi voittaa Knopit kaakkoon -visailukirjan ja nuoret ratkovat messumysteeriä QR-koodien avulla.

Wanhan Rautakaupan alueella esiintymislavoja on päärakennuksessa, Kirjahallissa ja niiden välisellä messupihalla. Kirjailijatapaamisia ja muita esityksiä järjestetään myös Myllykosken kirjastossa parinsadan metrin päässä messualueelta sekä lauantaina 24.7. muusikko-säveltäjä Jouni Sjöblomin isännöimässä Puolakan talomuseossa Kouvolan Mäkikylässä, Museonmutka 31.

Toteutukseltaan eksoottisimmat kirjailijatapaamiset on järjestetty KymiSunin perämoottorilla varustettujen jokiveneretkien yhteyteen. Veneellä matkataan messupäivinä eri kirjailijoiden kanssa hitaalla vauhdilla Kymijokea pitkin Myllykoskelta Kouvolan Alakylän rantaan KymiSunin Jokituvilla tarjottavalle retkiaterialle. Retken hinta on 40 euroa/hlö.

Paluukyyti takaisin Myllykoskelle tapahtuu linja-autolla, tai toisinpäin: Ensin tapahtumabussilla aterialle jokituville ja kirjailijan kanssa keskustelua jatkaen venekyydillä takaisin Myllykoskelle.

Mittavan tapahtumatarjonnan höystämä Kymi Libri -kirjamessut on Länsi-Kymen Kulttuuritien reittikohteiden Vuoden tapahtuma 2021 2
Kirjahalli

Kirjamessujen tapahtumat käynnistyvät Iitti Librin 4.7. sekä Pyhtää Librin 17.7. kirjailijatapaamisilla ja muulla ohjelmalla

Messujen painetun käsiohjelman lisäksi suomen-, englannin- ja venäjänkielisillä messuvideoilla esitellään tapahtuman kirjailijoita ja messuohjelmaa osoitteessa www.kymi-libri.fi.

Lisäksi messuilta tuotetaan kaikkina messupäivinä suoraa ohjelmaa YouTuben sivulle Kymi Libri -kirjamessut ja lähetetään lauantaina klo 9-12 Radio Kaakon kuuntelijoille livelähetystä Kotkan kuuluvuusalueen radiokanavalla 97,7 sekä Kouvolan alueen kanavalla 99,0.

Pääsymaksuton Iitti Librin tilaisuus järjestetään Iitin Rantamakasiinissa, os. Sitikkalantie 105, lähellä Valtatie 12:n varressa sijaitsevaa Matkakeidasta sunnuntaina 4.7. klo 13.00 – 16.30. Ohjelmassa yhdistyy kirjallisuus ja musiikki, ja tapahtumassa julkistetaan Nastolan bluespojat-kirja.

Pyhtää Librin pääsymaksuton tilaisuus omine teemoineen toteutetaan Stockforsin vanhalla tehdasalueella lähellä v. 1460 valmistunutta Pyhtään kirkkoa lauantaina 17.7. klo 10.30–16.00. Siellä voi esimerkiksi osallistua kirjansidonnan työpajaan ja kuunnella kustantajan vinkit suku- ja kyläkirjan tekemiseen.

Wanhan Rautakaupan messualueen oheistapahtumista mainittakoon Jouni Sjöblomin säveltämän Petter Lax -rockoopperan kantaesitys torstai-iltana 22.7. klo 20-22. Kantaesityksen pääsymaksu sisältyy torstain messulipun hintaan.

Sopraano Hanna Hasu ja pianisti Johanna Hasu esittävät puolestaan mm. Oskar Merikannon, Jean Sibeliuksen ja Toivo Kuulan rakastettuja lauluja konsertissaan Mä elän! messupihan lavalla lauantaina 24.7. klo 13.

Ja Vuoden Valtakunnallisen Kylähullun valinta suoritetaan kirjahallissa samana päivänä klo 16.45.

Avaa Kymi Librin tarkat ohjelmatiedot Tästä.

Share on facebook
Share on twitter