Kuusankosken Kymintehtaan alueen vanhan hakevaraston ulkoseinät muuttuvat pian suuriksi Kuusankoski- ja Kymijoki-aiheisiksi maalauksiksi

Kuusankosken Kymintehtaan alueen vanhan hakevaraston ulkoseinät muuttuvat pian suuriksi Kuusankoski- ja Kymijoki-aiheisiksi maalauksiksi

Taneli Stenberg ja Anetta Lukjanov

Useita suuria muraalimaalauksia työstäneet Taneli Stenberg ja Barcelonan taideakatemiasta 2019 valmistunut Anetta Lukjanov ovat jo loppusuoralla viime viikkojen aikana ihailua ja ihmetystä herättäneessä maalaustyössään Kuusankosken Taideruukin naapurissa Kymijoen etelärannan puoleisella vanhan Kymintehtaan alueella.

Yksin ja yhdessä he ovat maalanneet seinätaideteoksia vuodesta 2017 alkaen. Heidän yhteinen taipaleensa alkoi, kuinka ollakaan, kun he sattumoisin maalasivat jossain kohteessa vierekkäisiä seiniä ja ihastelivat toistensa aikaansaannoksia. Heidän omaksumansa muraalien maalaustapa ja -tyyli olivat niin samankaltaisia, että yhteistyön aloittaminen tuntui pian itsestään selvältä.

Molemmat viihtyvät myös suurissa korkeuksissa. Korkeuspelkoa ei heidän ammatissaan saa tuntea. Espoossa he maalasivat peräti 40 metrin korkuisen seinäpinnan, ja Kuusankoskellakin heillä on käytössään lähes 20 metrin korkeuteen yltävä henkilönostolaite, jota he molemmat käyttävät työssään yhtä luontevasti kuin pensseleitä ja maalausrullia.

Taneli Stenberg ja Anetta Lukjanov

Muraalien maalaus on useimmissa kohteissa julkista työskentelyä satojen ja jopa tuhansien päivittäisten silmäparien seuraamana. Muistan ehdottaneeni Suomen 100-vuotisjuhla-ajan mietteissä, että ainakin jonkun Taideruukin naapuruston vanhan rakennuksen voisi koristaa suurilla seinämaalauksilla ottamaan vastaan alueelle saapuvaa taideyleisöä. Samalla nostin puheeksi Kymijoen Kuusankosken koskinäytöksen järjestämisajatuksen juhlavuoden kunniaksi.

Aiempi harmaan sävyinen Kymintehtaan entisen hakevaraston rakennus sopii seinätaideteoksille erittäin hyvin. Ja sen äärelle saavutaan sankoin joukoin lausumaan ihmetyksen sanoja kauempaakin. On selvää, että entinen harmaa hakevarasto on pian Kouvolan kuvatuin rakennus!

Taiteilijaparia työnsä ääressä esittävät kuvani olen ottanut lauantaina 4.9.2021. Nyt viikkoa myöhemmin työ on edennyt jokaisena poutapäivänä sujuvasti eteenpäin, ja entisen hakevaraston kolme seinää reunasta reunaan täyttävä taidenäyttely on kohta valmis yleisön nähtäväksi. Kiitoksia hyvästä työstä Anetta ja Taneli!

Pekka Hyvärinen

Share on facebook
Share on twitter