Elimäen Pestoomarkkinoiden ja Lähiruokamessujen vetovoima on jatkunut vahvana korona-ajan ylitse

Elimäen Pestoomarkkinoiden ja Lähiruokamessujen vetovoima on jatkunut vahvana korona-ajan ylitse

Lauantain 11.9.2021 valtakunnallinen lähiruokapäivä vahvisti osaltaan, kuinka hyvin nykyisen Kouvolan vetovoimaisimmat loppukesän markkinatapahtumat ovat säilyttäneet Elimäellä vetovoimansa niin myyjien kuin asiakkaidenkin suhteen.

Alun perin Elimäen kartanoihin ja maataloihin pestattujen piikojen ja renkien vuosittaisista hankintatilaisuuksista muotoutunut Pestoomarkkinoiden perinne käynnistyi jo ennen 1850-lukua, villiintyi 1870-luvulta alkaen nimismiestä sekä kirkkoherraa suuresti järkyttäneisiin paheisiin markkinaväen määrän paisuttua monien tuhansien suuruiseksi – ja avattiin välivuosikymmenten jälkeen nykymuotoisena syyskuun 1. viikonlopun tapahtumana 1975.

Elimäen Pestoomarkkinoiden ja Lähiruokamessujen vetovoima on jatkunut vahvana korona-ajan ylitse 1

Nykyiseen pestoomarkkinaperinteeseen sisältyy vuosittain myös elimäkeläisen kulttuurihistorian ja yritystoiminnan historian esittelyjä sekä Elimäen hyväksi tehdystä työstä yhdelle nais- ja yhdelle mieshenkilölle kerrallaan myönnetty Piian ja Rengin kunniamaininta. Tapahtumasta on muotoutunut nykyisten ja muualle muuttaneiden elimäkeläisten tärkein vuosittainen pitäjäjuhla.

Lähiruokamessujen lauantain kävijämäärä nousi 4000:een

Elimäen Lähiruokamessut järjestettiin puolestaan nyt kymmenennen kerran. Jo lauantaina messuvieraiden määrä Mustilan vanhan puukoulun pihapiirissa nousi 4000:een. Autoilleen palannutta ihmisvirtaa seuratessa oli helppo huomata, että lähes kaikilla messuvierailla oli kotiin viemisiksi kassillinen lähiruokaa ja kenties myös joitakin muita messuilla myynnissä olleita tuotteita.

Kouvolan K-Supermarketit olivat rakentanet messuille yhteisen myyntiteltan. Se taisi saada osakseen yleisön suurimman huomion, mutta ostajia tuntui olevan myös kaikilla muillakin myyntipisteillä. Niiden ohessa Kymenlaakson Martat esitteli 100-vuotista toimintaansa ja antoi kävijöille mm. sienineuvontaa.

Lähiruokapäivänä saattoi tehdä ostoksia myös suoraan tuottajatiloilta mm. Elimäellä, Anjalassa ja Iitissä

Paavolan kotijuustolassa lähellä Moision kartanoa järjestettiin pienimuotoista Pop up -myyntiä juustolan tilauskahviossa. Siellä oli myös Raussilan Myllyssä jauhettujen Tähtiviljan jauhojen myyntipiste. Paavolan pihapiirissä asiakkaita palveli lisäksi korialaisen Puotimaalla-yrityksen pyörillä kulkeva konttipuoti.

Samaan aikaan juustolalla oli oma myyntipisteensä Lähiruokamessuillakin. Paavolan kotijuustolan päätuotteita ovat tuorejuustot, paistettu juusto, leipäjuusto ja kotimaisilla marjoilla höystetyt jugurtit.

Elimäen Pestoomarkkinoiden ja Lähiruokamessujen vetovoima on jatkunut vahvana korona-ajan ylitse 2
Elimäen Pestoomarkkinoiden ja Lähiruokamessujen vetovoima on jatkunut vahvana korona-ajan ylitse 3

Kausalan entisellä meijerillä juna-aseman vieressä oli puolestaan tarjolla mm. keraamikko Paula Noposen ja teollisen muotoilija Perttu Ristan kotipaikassaan Myllylän entisellä kansakoululla Iitin Perheniemessä kasvattamia valkosipuleita. Siellä kävijöitä palveltiin myös Pop up -kirpputorilla ja tapahtumakahviolla.

valkosipulit myllylän kansakoulu
Share on facebook
Share on twitter