Kolme Länsi-Kymen Kulttuuritien reitin arvokasta kotiseutumuseota on nyt avoinna yhtä aikaa

Kolme Länsi-Kymen Kulttuuritien reitin arvokasta kotiseutumuseota on nyt avoinna yhtä aikaa

Artikkelikuva: Kukkakranssien solmimista Elimäen kotiseutumuseolla

Kymenlaakson länsiosien laajan viljelyalueen talonpoikaiskulttuuria sopivasti eri tavoin esittelevät kolme kotiseutumuseota Loviisan Kuninkaankylässä, Ruotsinkylässä ja Kouvolan Elimäellä sijaitsevat lähellä toisiaan ja ovat 1.8.2021 saakka kävijöille avoinna yhtä aikaa aina sunnuntaisin.

Viirilän kotiseutumuseo on kansanmusiikki- ja mieskuoroesityksineen avoinna Loviisan Kuninkaankylässä 1.8. saakka la-su klo 11-16, Jokelan kotiseutumuseo (maatalous- ja traktorimuseo) Loviisan Ruotsinkylässä 1.8. saakka sunnuntaisin klo 12-17 ja Elimäen kotiseutumuseo 8.8. saakka pe-su klo 11-16.

Elimäen Kirkonkylän länsilaidalla sijaitsevalta kotiseutumuseolta on matkaa Loviisan Ruotsinkylään 15 kilometriä, ja Ruotsinkylästä Kuninkaankylän Viirilään 3 km. Strömforsin ruukki on 7 km Viirilää etelämpänä Kymijoen rannassa ja Eija’s Garden Kymijoen Ahvenkosken patojärven rannassa 9 km etelämpänä.

Kolme Länsi-Kymen Kulttuuritien reitin arvokasta kotiseutumuseota on nyt avoinna yhtä aikaa 1
Elimäen kotiseutumuseon pihapiiriä

Elimäen kotiseutumuseon rakennuksiin kuuluu vanha talonpoikaistalo aittoineen, hevoskierrolla varustettuine riihineen ja savusaunoineen. Niiden yhteyteen on siirretty myös tuulimylly ja vanhoilla työkaluilla varustettu sepän paja sekä vanha maaseudun sähkömuuntamo.

Museopihan keskellä on vinttikaivo ja puron varressa museopihan ulkonäyttämö nousevine katsomoineen, kesäkioskeineen ja vesivessoineen. Syyskuussa museo on avoinna yleisölle myös Elimäen Lähiruokamessujen aikana 11.-12.9.2021.

Mm. virvokkeita, kahvia ja jäätelöä myyvä kioski palvelee museon kävijöitä su 8.8. asti lauantaisin ja sunnuntaisin paikallisten yhdistysten ylläpitämänä.

Jokelan kotiseutumuseolle käännytään Ruotsinkylään 50 vuotta sitten avatun Gulf-baarin kohdalta

Jokelan kotiseutumuseo Loviisan Ruotsinkylässä sijaitsee 400 metrin päässä vuonna 1971 valmistuneesta entisen bensa-aseman Gulf-baarista, joka toimii samalla lähitienoon asukkaiden kohtauspaikkana, kyläpostina ja Matkahuollon toimipisteenä. Kesällä Gulf on avoinna ma-pe klo 8.30-18, la 9-18 ja su 11-18.

Kolme Länsi-Kymen Kulttuuritien reitin arvokasta kotiseutumuseota on nyt avoinna yhtä aikaa 2
Ruotsinkylän Gulf

Elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestämistään maa- ja metsätalouden Vanhan ajan päivistä tunnetuksi tulleella Erkki Jokelan perustamalla museolla on poikkeuksellisen laaja vanhojen traktoreiden ja maatalouden muiden suurten polttomoottorilla varustettujen ja hevosvetoisten työkoneiden sekä mm. hevoskärrien, -vaunujen ja -rekien kokoelma.

Keskikesän aikana Jokelan museoon voi tutustua opastetusti sunnuntaisin klo 12-17 välisenä aikana, ja muulloin ennakkoon puhelimitse vierailusta sopien. Museon käytössä on Jokelan maatilalla kolme suurta näyttelyhallia. Huomattavan osan koneista ja esineistä museo on saanut 1990-luvulta alkaen lahjoituksina.

Kolme Länsi-Kymen Kulttuuritien reitin arvokasta kotiseutumuseota on nyt avoinna yhtä aikaa 3
Jani ja Erkki Jokela

Koronapandemian jatkuessa Vanhan ajan päiviä ei todennäköisesti tänäkään kesänä kuitenkaan järjestetä, vaan museotraktoreiden paraatiajoa sekä muiden museokoneiden työnäytöksiä joudutaan odottamaan elokuulle 2022 saakka.

Viirilän kotiseutumuseolla useita musiikkiesityksiä

Elimäen ja Jokelan museoiden tavoin kauniin pihan ja peltomaiseman ympäröimä Viirilän kotiseutumuseokin sijaitsee Länsi-Kymen Kulttuuritien vieressä.

Museo on tänä kesänä avoinna kävijöille 3.7.–1.8. välisenä aikana la–su klo 11–16.

Nyt Viirilän kotiseutumuseon aukiolosta vastaa Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistys. Yhdistyksen toimesta museon pihapiirissä voi viikonloppuina nauttia musiikista.

Kolme Länsi-Kymen Kulttuuritien reitin arvokasta kotiseutumuseota on nyt avoinna yhtä aikaa 4
Viirilän kotiseutumuseo

Viirilän museo oli jäädä kokonaan avautumatta tälle kesälle, kun Loviisan kaupungin säästötoimien vuoksi rahavarat kesätyöntekijän palkkaamiseksi poistettiin budjetista. Pulman ratkaisuksi kyläyhdistys tarjoutui pitämään museota auki viikonloppuisin. Tehtävään värvättiin viisi vapaaehtoista, ja yhdistys saa kiitokseksi palkkion kaupungilta.

Yksi vapaaehtoisista on Strömforsin ruukissa asuva muusikko Esa Suokas. Hän on luvannut ottaa klarinettinsa mukaan ja soitella sitä kävijöiden iloksi, kun hän toimii museon oppaana 17.–18.7 ja 31.7.–1.8. Museon muita kesäkauden oppaita ovat Jari Excell, Aimo Hotanen, Sonja Huttunen ja Keijo Pussinen.

Esa Suokkaan soittohetkien ohessa lauantaina 31.7. klo 13-14 Viirilässä esiintyy myös Ruotsinpyhtään Työväen Mieslaulajat.

Kesän avajaisiakin juhlistettiin su 4.7. kansanmusiikilla. Musiikista vastasivat pelimannit Leeni Hämynen ja Ruusu Saksio. He esittivät vanhoja suomalaisia kansansävelmiä, esim. Ruotsinpyhtäällä ja Lapinjärvellä yli sata vuotta sitten vaikuttaneiden viulupelimannien Jonas Johanssonin ja Hans Hanssonin repertoaarista.

Kolme Länsi-Kymen Kulttuuritien reitin arvokasta kotiseutumuseota on nyt avoinna yhtä aikaa 5

Viirilän kotiseutumuseo on perustettu Gräggas-nimiselle tilalle, jonka omistaneet Else ja Florence Henriksson luovuttivat Ruotsinpyhtään kunnalle 1960-luvun alussa. Parituparakennus on peräisin 1700-luvulta. Se siirrettiin paikalleen 1880-luvulla. Museon pikkutuvassa asuttiin vielä 1950-luvulla. Museorakennuksiin kuuluu lisäksi pienen puron varressa oleva vanha savusauna sekä pihapiirin liiteri ja luhtiaitta. Museolle on kerätty vuosien aikana merkittävä esinekokoelma.

Suomenlahden rantaan Ahvenkoskelle ei ole Viirilän pihalta pitkä matka. Niinpä museon naapureina Kuninkaankylän/Kungsbyn kyläalueella on myös vanhoja maatiloja, joiden kotikielenä on monien sukupolvien ajan puhuttu ja puhutaan yhä ruotsia. Se on arvokas kansallisen kulttuurimme erityispiirre Länsi-Kymen Kulttuuritien eteläosissa.

Pekka Hyvärinen

Share on facebook
Share on twitter