Iitin Urajärven hiekka-, kallio- ja ruovikkorannat kutsuvat elokuun vene-, melonta- ja linturetkille, kahviloihin ja ravintolaan, uimaan ja saunomaan, golfkentälle ja konsertteihin sekä yöpymään ja nauttimaan paratiisillisen kauniista maisemista!

Iitin Urajärven hiekka-, kallio- ja ruovikkorannat kutsuvat elokuun vene-, melonta- ja linturetkille, kahviloihin ja ravintolaan, uimaan ja saunomaan, golfkentälle ja konsertteihin sekä yöpymään ja nauttimaan paratiisillisen kauniista maisemista!

Urajärven alueen tärkeimmät matkailupalvelut ja kulttuuritapahtumat sijoittuvat Iitin keskustaajama Kausalan koillispuolelle Radansuun kylän ja Iitin Kirkonkylän vanhoihin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Radansuussa rantahotelli Radalla Resort tarjoaa ravintola- ja majoituspalvelut ja Iitti Golf ja Saukonkallion tanssilava matkailun ohjelmapalvelut. Kaikkia kulkijoita palvelevat myös Iitti Golfin kahvila sekä yhden pienen huoneen, mutta tuhannen tuotteen Radansuun kyläkauppa.

Radalla Resort -hotellin ravintolarakennus järveltä päin.
Radalla Resort -hotellin ravintolarakennus järveltä päin.

Kirkonkylän keskeisin rakennus on 1600-luvun lopulla rakennettu punaseinäinen Iitin kirkko. Se tunnetaan myös Iitin Musiikkijuhlien pääkonserttien näyttämönä. Kirkon viereinen kylätalo on kesäisin kylän suosituin kohtaamispaikka kahvilansa, näyttelyjensä ja Iitin Käsityöläiset ry:n Suvipuodin ansiosta.

Iitin käsityöläiset ry:n Suvipuoti
Iitin käsityöläiset ry:n Suvipuoti

Tätä kirjoittaessa Urajärven rantapalveluihin sisältyy ennen elokuun puoltaväliä vielä ympäristöltään Suomen kauneimmaksi tanssilavaksi äänestetyn Saukonkallion rantalavan viimeinen tanssi-ilta solistinaan Vuoden 2013 tangokuningas Kyösti Mäkimattila,ja Iitin Harrastajateatterin viimeiset kesäteatteriesitykset näytelmästä Mies, joka ei osannut sanoa ei nähdään Kirkonkylän Museomäellä 11.-15. elokuuta 2021.

Saukonkallion lavan iltatunnelmaa Urajärven rannassa
Saukonkallion lavan iltatunnelmaa Urajärven rannassa

Vuonna 1990 järjestetyssä valtakunnallisessa tv-äänestyksessä Iitin Kirkonkylä valittiin Suomen kauneimmaksi kirkonkyläksi. Kimolan kanavan avauduttua vesiliikenteelle Kirkonkylän vierasvenelaituriin voi veneillä myös Päijänteeltä Heinolan kautta. Heinolan Laivaosakeyhtiön Pyhäjärvi-laivakin on tehnyt tilausristeilyn Iitin Kirkkojärven venerantaan.

Ihmeellinen Urajärvi Mukulanlahtineen ja Pukkisaarineen

Pyöreän muotoisen Urajärven yksi erityispiirre käy selväksi heti, kun saapuu Iitti Golfin viheriöiden sivuitse Iitin kunnan yleiselle uimarannalle ja Radalla Resortin laadukkaan hotellliravintolan rantaan. Jääkausi on sulaessaan jättänyt järven reunoille hienoja sora- ja hiekkarantoja. Myös korkea sorakannas Iitti Golfin pelikenttien alueella kiinnittää huomion. Se jatkuu Kirkonkylälle saakka.

Auringonnousu Urajärven Radalla Resort -hotellin rannalta
Auringonnousu Urajärven Radalla Resort -hotellin rannalta. Kuva: Rantahotelli Radalla Resort

Matalia hiekkarantoja on myös mm. Saukonkallion lavan rannassa sekä järven pohjoisosassa sijaitsevassa Sääsniemen kärjessä. Erikoisin ranta on järvenselän eteläosan Pukkisaaressa. Siellä jyrkät kallioseinät nousevat suoraan rantasorasta.

Urajärven pinta-ala on yli 14 neliökilometriä, ja rantaviivaa sen ympärillä on lähes 30 km. Järven rannoilla on 250 vapaa-ajan asuntoa. Vaikka järven syvin kohta on painuu noin 16 metrin syvyyteen, matalien rantavesien takia keskisyvyys on vain 4,4 metriä.

Urajärven 600 metrin pituinen laskujoki on nimeltään Kupparinoja. Se virtaa verkkaisesti Urajärven pohjoispään matalalta Mukulanlahdelta tärkeän lintujen suojelualueen ruovikon keskeltä Kymijoen Pyhäjärven Pelinginselälle.

Kupparinoja Pelinginselän puolella
Kupparinoja Pelinginselän puolella
Iitin Urajärven hiekka-, kallio- ja ruovikkorannat kutsuvat elokuun vene-, melonta- ja linturetkille, kahviloihin ja ravintolaan, uimaan ja saunomaan, golfkentälle ja konsertteihin sekä yöpymään ja nauttimaan paratiisillisen kauniista maisemista! 1
Urajärvellä ja Pyhäjärvellä riittää myös kalastettavaa.

Iitin kirkolta Mukulanlahden lintutornin pysäköintialueelle Kuusankosken suuntaan on matkaa alle 2 km. Alueella pesivistä linnuista mainittakoon mm. kaulushaikara sekä ruskosuohaukka (Ks. Kulttuuritien luontokohteet).

Kupparinoja on paikka paikoin aika kapea, mutta melojat, soutuveneet ja pienet moottoriveneetkin, joiden korkeus vedenpinnasta ei ylitä 1,60 metriä, mahtuvat alittamaan Kuusankoskelle vievän maantiesillan lintutornin P-alueen vierestä.

Mukulanlahden lintutorni, Iitin Urajärvi
Lintubongareita Mukulanlahden lintutornissa

Urajärvellä on 13 saarta, joista suurin ja näkyvin on 18 hehtaarin kokoinen Pukkisaari. Sen korkein kallio Kiepinvuori kohoaa jyrkkäseinäisenä Urajärven pinnasta peräti 25 metrin korkeuteen.

Veneretkiä järjestävä Kymisun on tehnyt perämoottorilla varustetuilla 12 hengen jokiveneillään hotelli Radalla Resortin laiturista ryhmäretkiä saaren komeimmalle kallioseinämien reunustamalle sorarannalle. Veneretkiin sisältyy Pukkisaaressa syötävä retkiateria. Rannassa on hyvä uimapaikka ja kallioilta avautuu mahtavat näkymät järvenselälle.

Lisätietoja KymiSunin järjestämistä Urajärven, Verlan lähijärvien ja Kymijoen eri osuuksien veneretkistä saa parhaiten veneyrityksen kotisivuilta. Ruskaviikkojen retkiä edellä mainituille vesireiteille järjestetään noin lokakuun puoliväliin saakka.

Iitin Urajärven hiekka-, kallio- ja ruovikkorannat kutsuvat elokuun vene-, melonta- ja linturetkille, kahviloihin ja ravintolaan, uimaan ja saunomaan, golfkentälle ja konsertteihin sekä yöpymään ja nauttimaan paratiisillisen kauniista maisemista! 2
Iitin Urajärven hiekka-, kallio- ja ruovikkorannat kutsuvat elokuun vene-, melonta- ja linturetkille, kahviloihin ja ravintolaan, uimaan ja saunomaan, golfkentälle ja konsertteihin sekä yöpymään ja nauttimaan paratiisillisen kauniista maisemista! 3
Kuvat: KymiSunin kuva-arkisto
Kuvat: KymiSunin kuva-arkisto
Share on facebook
Share on twitter