Anjalan kartano avautui jälleen yleisölle. Kesän ohjelmistossa taidenäyttelyjä, kulttuuripuiston konsertteja sekä Alvar Aalto -viikko 14.–22.8.2021

Anjalan kartano avautui jälleen yleisölle. Kesän ohjelmistossa taidenäyttelyjä, kulttuuripuiston konsertteja sekä Alvar Aalto -viikko 14.–22.8.2021

Artikkelikuva: Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani Anjalan kartanolla
kesällä 2020.

Ankkapurhan kulttuuripuisto

Katso kohteen esittely ja kohteen kotisivut

Kymenlaakson kartano- ja teollisen historian merkittävimpien nähtävyyksien joukkoon kuuluvien Kymijoen Ankkapurhan kosken länsirannan Anjalan kartanon alue ja itärannan Inkeroisten arvokkaan tehdaskylän, teollisuusmuseon ja mm. Alvar Aallon Tehtaanmäelle suunnittelemien asuinrakennusten muodostaman Ankkapurhan kulttuuripuiston ohjelmatarjonta painottuu tänä kesänä elokuulle.

Länsirannalla kuvataiteen kesänäyttelyt ovat esillä kartanon vanhassa päärakennuksessa sekä Makasiinikahvilan yläkerrassa, ja elokuun sunnuntai-iltapäivien klo 17 alkavat neljä konserttia järjestetään kartanon jokirannan ulkoilmanäyttämöllä.

Konserttisarjan aloittaa Pauli Hanhiniemen Retkue su 1.8. ja sen jälkeen esiintyjävieraiksi saapuvat Happoradio su 8.8., Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani su 15.8. sekä Erin su 22.8.2021.

Anjalan kartano avautui jälleen yleisölle. Kesän ohjelmistossa taidenäyttelyjä, kulttuuripuiston konsertteja sekä Alvar Aalto -viikko 14.–22.8.2021 1
Anjalan kartano

Kartanon päärakennuksessa esitellään 3.7.-1.8. Taihat-ryhmän teoksia. Taiteen harrastajaryhmässä toimii neljä naista: Tuija Parta​, Marjatta Liikkanen, Marjukka Boman ja Sari Holanti, ja heidän näyttelynsä nimi on ”Häivähdys valoa”.

Kartano on avoinna yleisölle päivittäin klo 12-18 ja sinne on vapaa pääsy. 

15.-31.8. vuorossa on kuuden taiteilijan ryhmänäyttely, jossa yhdistyvät outous ja romantiikka sekä käsin tehty ja digitaalinen ilmaisutapa. Taiteilijat ovat Mira Caselius, Emma Clear, Carine Fabritius, Maija Kivi, Ninni Luhtasaari ja Saara Salmi.

Vuonna 1842 valmistuneessa kartanon entisessä viljamakasiinissa toimivan Makasiinikahvilan yläkerran ArtPurhan näyttelytilassa esitellään puolestaan 4.7. – 7.8.2021 Pirjo Aaltosen, Björgvin Björgvinssonin, Sanna Halmeen ja Jouni Salosen teoksia.

Kahvila ja galleria ovat avoinna 9.8. asti ma-su klo 11-20 ja 10.8.-31.8. ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 11-18.

Mm. Alvar Aallon arkkitehtuuria ja Kouvolan Taiteiden yön INKJAZZ-konsertti suuren patosillan itärannalla

Ankkapurhan kulttuuripuiston jännittävimpiä kävely- ja pyöräilyelämyksiä pääsee kokemaan kosken ylittävällä patosillalla. Aina, kun Kymijoen vedenpinta nousee liian korkealle, pauhaavana syöksyvää vettä ohjataan Ankkapurhan padon läpi myös kahden voimalaitoksen viereisistä tulvauoman patoluukuista kävelytien alta.

Kävelymatka kosken vastakkaisten rantojen nähtävyyksien välillä on vain 400 metriä ja kosken edestakainen ylitys kävelemällä on niin suuri elämys, ettei ole mieltä lähteä ajamaan autolla noin 15 kilometrin pituista ajomatkaa Inkeroisten sillan kautta kosken vastarannalle, jollei ajomatka jatku vastarannan puolella.

Anjalan kartano avautui jälleen yleisölle. Kesän ohjelmistossa taidenäyttelyjä, kulttuuripuiston konsertteja sekä Alvar Aalto -viikko 14.–22.8.2021 2
Ankkapurhan koskipato

Tehtaanmäellä teollisen historiamme rakennusperintö ja toimiva metsäteollisuus elävät keskenään sopusoinnussa. 1930-luvulla Tampella Oy palkkasi arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaan Inkeroisiin paperitehtaan. Työ laajeni erilaisten asuin-, tuotanto- ja toimistorakennusten muutossuunnitteluun ja uudisrakennusten suunnitteluun. Vuosien 1938–1956 välisenä aikana Tehtaanmäelle ja sen lähiympäristöön valmistui lukuisia Aallon suunnittelemia rakennuksia. Pian 150 vuotta täyttävä Inkeroisten teollisuusalue on Museoviraston nimeämä merkittävä Suomen metsäteollisuuden muistomerkki.

Ankkapurhan teollisuusmuseo sijaitsee kosken itärannassa Inkeroisten kartonkitehtaan alueen reunassa, ja siksi museon vierailuajat koronaepidemian vallitessa noudattavat Stora Enson tehdasalueiden turvallisuuskäytäntöä. Alkukesän 2021 aikana museo ei ole ollut avoinna yleisövierailuille.

Anjalan kartano avautui jälleen yleisölle. Kesän ohjelmistossa taidenäyttelyjä, kulttuuripuiston konsertteja sekä Alvar Aalto -viikko 14.–22.8.2021 3
Ankkapurhan koski

Vaikka museon päänähtävyys on ainoa Suomessa säilynyt 1880-luvun ns. jatkuva-toiminen ”suuri” kartonkikone, jonka alkupäähän syötettiin kartonkimassaa ja jonka toisesta päästä otettiin vastaan valmiita kartonkilevyjä, museossa kerrotaan myös Kymijoen puunuiton historiasta, tehtaan työntekijöistä ja heidän elämästään sekä koskipadon varhaisten vesiturpiinien ja niihin kytkettyjen generaattoreiden mahdollistamasta sähköenergian ja -valojen käyttöönotosta.

Lisäksi museossa esitellään Kansallismuseon suorittamissa kaivauksissa Tehtaan-mäen koskirannan maaperästä löytyneitä kampakeraamisen esineistön palasia yli 6500 vuoden takaa. Niiden perusteella on voitu päätellä, että kosken äärellä on ollut varhainen jääkauden jälkeinen pyyntitaloutta harjoittaneiden ihmisten leiri- ja asuinpaikka.

Alvar Aalto -viikon aikana 14.-22.8.2021 Tehtaanmäellä järjestetään päivittäin mm. opastettuja kävelykierroksia. Viikon muu ohjelmisto julkaistaan heinäkuun aikana.

Anjalan kartano avautui jälleen yleisölle. Kesän ohjelmistossa taidenäyttelyjä, kulttuuripuiston konsertteja sekä Alvar Aalto -viikko 14.–22.8.2021 4
Alvar Aallon suunnittelemia asuintaloja Ankkapurhan kulttuuripuistossa

Ja koronatilanteen salliessa Kouvolan Taiteiden yönä 20.8.2021 klo 19 Teollisuus-museolla järjestettävän InkJazz-konsertin teemana on jazzin ragtime- ja klassisen bebop-kauden musiikki erityishuomion kohdentuessa saksofonisti Charlie Parkeriin ja hänen sävellyksiinsä. Parkerin syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta viime vuoden elokuussa.

Anjalan kartano avautui jälleen yleisölle. Kesän ohjelmistossa taidenäyttelyjä, kulttuuripuiston konsertteja sekä Alvar Aalto -viikko 14.–22.8.2021 5
Jari Perkiömäki

Konsertin ensimmäinen soittokokoonpano on Jukka Perko Trio basistinaan Eero Seppä ja rummuissa Teppo Mäkynen. Toisen kokoonpanon muita esiintyjiä ovat Mirja Mäkelä, laulu sekä Eveliina Sumelius, piano, Seppo Kantonen, piano ja Jari Perkiömäki, saksofoni. Dir.mus. Jari Perkiömäki on tapahtuman pitkäaikainen taiteellinen johtaja.

Anjalan kartano avautui jälleen yleisölle. Kesän ohjelmistossa taidenäyttelyjä, kulttuuripuiston konsertteja sekä Alvar Aalto -viikko 14.–22.8.2021 6
Makasiinikahvila
Share on facebook
Share on twitter