Vuonna 1755 valmistuneessa Komendantintalossa toimivassa Loviisan kaupungin museossa esittäytyy Sadan kylän seutu 7.3.2021 saakka

Vuonna 1755 valmistuneessa Komendantintalossa toimivassa Loviisan kaupungin museossa esittäytyy Sadan kylän seutu 7.3.2021 saakka

Loviisan kaupunginmuseo, Komendantintalo

Katso kohteen esittely ja kohteen kotisivut

Kymmenen vuotta sitten tapahtunut Loviisan seudun kuntaliitos kytki Loviisan kaupungin osaksi kolme kaunista ja historialtaan kiinnostavaa maalaiskuntaa: Pernajan, Liljendalin ja Ruotsinpyhtään. Kaupungin museon uusi näyttely kertoo  perusnäyttelynsä ohessa nyt Loviisan alueen maaseudun ja sen väestön historiasta ja kiehtovista tarinoista. Näyttely jatkuu ensi maaliskuun alkuviikolle saakka.

Sadan kylän seutu -näyttely tuo kylät museoon.  Esillä on muun muassa talonpoikaisesineistöä sekä pienoismallien tekijä Taina Pailoksen työstämä ihastuttava pienoismalli perinteisestä parituvasta asukkaineen.

Museon omien valokuvien lisäksi esillä on runsaasti 1900-luvun alun kansatieteellisiä valokuvia Svenska litteratursällskapetin arkiston kätköistä.

Uudempaa aikakautta edustavat maanviljelijä ja valokuvaaja Alf Willnerin valokuvat 1950- ja 1960-luvun kylistä ja kylien asukkaista.

Vuonna 1755 valmistuneessa Komendantintalossa toimivassa Loviisan kaupungin museossa esittäytyy Sadan kylän seutu 7.3.2021 saakka 1
Niemelän kylän (Näsby) miehiä 1914 Kuva: Gabriel Nikander, Svenska litteratursällskapet i Finland

– Tänä vuonna on kulunut 10 vuotta kuntaliitoksesta, joten on korkea aika antaa Pernajan, Liljendalin ja Ruotsinpyhtään kylille tilaa museossa, toteaa museon intendentti Ulrika Rosendahl.

– Aihe on laaja, mutta näyttelyyn on valikoitunut teemoja, jotka valaisevat seudun kehitystä ja kyläläisten arjen historiaa.

Näyttelyssä pääseekin tutustumaan omavaraisen maanviljelijäyhteisön arjen moniin askareisiin keskiajalta 1900-luvulle.

– Kyläasutus syntyi maaseudulle kauan ennen Loviisan kaupungin perustamista 1745, muistuttaa museoassistentti Carina Nygård.

Näyttely on osa Kylät kokoelmiin -projektia, johon museo sai rahoitusta Svenska Kulturfondenilta v. 2019. Projektissa kartutetaan museon tietopohjaa Loviisan seudun kylistä. Ja museo etsii yhä valokuvia Loviisan seudun kylistä kuvakokoelmiinsa.

Jos sinulla on kuvia, jotka haluat lahjoittaa tai antaa museon käyttöön, ota yhteyttä!

Loviisan kaupungin museo on syyskuun loppuun asti avoinna ti-su klo 11-17 ja talvella ti-pe ja su 12-16.

Vuonna 1755 valmistuneessa Komendantintalossa toimivassa Loviisan kaupungin museossa esittäytyy Sadan kylän seutu 7.3.2021 saakka 2
Skinnarby pliggfabrik (plikitehdas) 1950 Kuva: Alf Willner
Share on facebook
Share on twitter