Loviisan Bongan ateljeen työtiloista La SCALA -näyttely Helsingin Musiikkitalon päälämpiöön – Riitta Nelimarkan villareliefit täyttävät Musiikkitalon omalla värisinfoniallaan

Loviisan Bongan ateljeen työtiloista La SCALA -näyttely Helsingin Musiikkitalon päälämpiöön – Riitta Nelimarkan villareliefit täyttävät Musiikkitalon omalla värisinfoniallaan

bongan linna

Helsingin Musiikkitalossa esitellään 8.11. saakka Riitta Nelimarkan 2010-luvun teosten joukosta valittuja suuria villareliefejä ja pystejä, joiden sisäinen rytmiikka ja värisoinnut tarjoavat katsojille hehkuvan värikkään visuaalisen näkymän hänen kuvalliseen nuotistoonsa.

Villareliefit eivät kumpua kansallisesta käsityöperinteestämme, vaan länsimaisen modernin taiteen perinteiden sofistikoituneesta elämänilosta ja osin myös sarjakuvien hassunkurisesta maailmasta. Hänelle villareliefit ovat enemmän kuin kudonnaisia. Tekotavan selitteeksi voisi yhtä hyvin sopia värjätyillä villalangoilla maalattu korkokuva.

bongan linna

La SCALAn kolmisenkymmentä teosta täyttävät koko Musiikkitalon valtavan kokoisen päälämpiön, jonne on yleisöllä vapaa pääsy talon aukioloaikoina ma-pe klo 8-22, la 10-22 ja su 10-20.

Bongan linna on avoinna alle 20 hengen ryhmille myös talvisin ennakkovarauksella

bongan linna

Bongan linnan nimen jo yli 100 vuotta sitten saaneesta Loviisan kirkon viereisestä arvokkaasta patriisitalosta on tullut prof. Riitta Nelimarkan ja Jaakko Seeckin pieteetillä kunnostamana kolmeen kerrokseen jakautuva museaalinen ateljee- ja näyttelytila.

Arkkitehti Theodor Hjeltin piirustusten mukaan vuosina 1904-06 rakennettu Bongan kivilinna edusti ornamentteineen ja torneineen aluksi aikansa jugendtyyliä, mutta muokattiin 1920-luvulla arkkitehti Hilding Ekelundin saamana tehtävänä uusklassismia ja funkista mukaillen nykyiseen asuunsa. Riitta Nelimarkalle ja Jaakko Seeckille kiinteistö siirtyi vuonna 1988.

Mm. kuvitustöillään ja niistä työstettyjen animaatioelokuvien kautta sekä värikylläisillä villareliefeillään ja maalauksillaan kansainväliseen maineeseen noussut Nelimarkka on lisännyt myös lasin teostensa materiaaliksi ja tehnyt samalla mm. monikerroksisia fotomontaaseja.

Loviisan kirkon puoleisessa Bongan osassa on taiteilijan ateljee- ja tuotantotilat, ja rakennuksen eteläsiipi on kunnostettu taidemuseo-galleriaksi.

bongan linna

Vuosittain vaihtuvien uusien teosten rinnalla Bongassa on näytteillä n. 200 Riitta Nelimarkan teosta eri vuosilta: piirustuksia, akvarellejä, taidegrafiikkaa, kollaaseja, villa- ja pellavareliefejä, tekstiilikuvia, maalauksia, valokuvia, animaatioita ja hänen kuvittamiaan taide- ja runokirjoja.

Ateljeekäytössä olevien talon huoneiden sisustus ja esille jätetyt taiteilijan työtarvikkeet ja kirjat rikastuttavat Bongan kävijöiden näyttelyelämystä vielä antoisammaksi. Ks. www.bonga.fi

Pekka Hyvärinen

Share on facebook
Share on twitter