Länsi-Kymen Kulttuuritien Vuoden 2020 Museotapahtuma on Kouvolan taidemuseo Poikilossa syksyllä järjestettävä Kauneuden aarteita -näyttely

Länsi-Kymen Kulttuuritien Vuoden 2020 Museotapahtuma on Kouvolan taidemuseo Poikilossa syksyllä järjestettävä Kauneuden aarteita -näyttely

Näyttely koostuu Tampereen Pyynikinlinnassa sijaitsevan Emil Aaltosen säätiön ylläpitämän teollisuus- ja taidemuseon kokoelmasta lainattavien Suomen taiteen 1800-luvun ja 1900-luvun alun teoksista sekä vanhemmasta Italian, Ranskan ja Alankomaiden taiteesta.

Sääksmäellä syntynyt suomalaisen kenkäteollisuuden uranuurtaja, vuorineuvos Emil Aaltonen (1869-1949) keräsi mittavan taidekokoelmansa 1910–1940-luvuilla.

Aaltosen kokoelman koti, arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelema Pyynikinlinna, peruskorjataan vuoden 2020 aikana. Sen ansiosta kokoelman helmiä nähdään tämän vuoden aikana Tikanojan Taidekodissa Vaasassa sekä Kouvolan taidemuseo Poikilossa Kouvolatalossa.

Aaltonen osti Pyynikinlinnan vuonna 1932 ja perusti viisi vuotta myöhemmin nimeään kantavan säätiön. Museon ylläpidon lisäksi Emil Aaltosen säätiö on merkittävä suomenkielisten tutkijoiden tieteellisen työn tukija. Tänä vuonna säätiö myöntää suomalaisen tieteen tukemisen noin 6,4 miljoonaa euroa.

Aaltosen kiinnostus suomalaista kulttuuria kohtaan heräsi jo nuorella iällä suutarin työssä ja ensimmäisen kenkätehtaan perustamisen aikoihin Hattulassa 1800-luvun lopulla.

Fennomaanisen ideologian vaikutuksesta hänen johtoajatuksekseen muodostui näkemys taiteesta ja taiteilijoista kansallisen identiteetin rakentajina. Sitä kautta hän ohjautui tutkimaan taiteen historiaa käsittelevää kirjallisuutta, ja varallisuuden kasvaessa virisi myös innostus oman taidekokoelman keräämiseen ja suomalaisen tieteen tukemiseen.

Taidekokoelman karttumisen taustalla vaikuttivat Aaltosen näkemykset kauneudesta, estetiikasta ja hengellisyydestä. Hänen elämäänsä kuului keskeisesti myös uskonnollisuus, johon liittyviä aiheita, mm. Madonna-aiheisia teoksia 1500-luvulta 1800-luvulle, kokoelmasta löytyy runsaasti.

Taloudellinen menestys kenkätehtailijana ja sittemmin myös konepaja- ja muoviteollisuustuotteita valmistavien yritysten omistajana antoivat mahdollisuuden taiteen ja tieteen tukemiselle.

Hän osti Suomen taiteen ns. kultakauden teosten ohessa myös vanhempaa ulkomaista taidetta, laitatti teoksia esille yritystensä toimitiloihin työntekijöiden nähtäväksi ja oli myös merkittävä lahjoittaja.

Kaikkiaan Aaltosen kokoelmaan karttui teoksia noin 250 kappaletta. Taidehankinnoissaan hän luotti paljolti omaan makuunsa. Jos teos miellytti, se siirtyi kokoelmaan. Tarvittaessa hän saattoi tukeutua mm. taiteilija Kaarlo Atran tai taidehistorioitsija Bertel Hintzen asiantuntemukseen.

Edelfelt, Gallen-Kallela, Holmberg, Järnefelt, Munsterhjelm, Simberg, von Wright…

Kouvolan taidemuseoon saadaan yleisön nähtäväksi ensi syksynä mm. Gunnar Berndtsonin, Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen, Werner Holmbergin, Eero Järnefeltin, Hjalmar Munsterhjelmin, Hugo Simbergin, Maria Wiikin, von Wright -veljesten ja Victoria Åbergin maalauksia sekä Johannes Takasen veistoksia.  

Kouvolan taidemuseo Poikilo 24.9.2020–10.1.2021   Yleisöopastukset: ke 7.10. ja ke 2.12. klo 17.

Share on facebook
Share on twitter