Viiden naistaiteilijan Salaisuuksien puutarha -näyttely Kuusankoskitalon Galleriassa innostaa taideostoksille ja vahvistaa taitavasti 400 neliön näyttelysalin tyylikkyyttä

Viiden naistaiteilijan Salaisuuksien puutarha -näyttely Kuusankoskitalon Galleriassa innostaa taideostoksille ja vahvistaa taitavasti 400 neliön näyttelysalin tyylikkyyttä

Kuusankoskitalon galleria

Kuusankoskitalo

Katso kohteen tiedot ja kohteen kotisivut

HUOM! Tämä näyttely sai jatkoaikaa maanantaihin 27.9.2021 saakka.

Tuhansien taidenäyttelyjen näkemisestä ja kokemisesta huolimatta seisahdun tiedostamattomasti yhä joskus paikoilleni jo näyttelyn sisääntulo-ovelle, kun silmille ja mielelle avautuva visuaalinen elämys pysäyttää kävelyn ja luon ahmien muistikuvaa näkemästäni.

Nyt se tapahtui Kuusankoskitalon näyttelygalleriassa, joka on lattiatasojen porrastuksineen ja tilaa jakavine mataline tiiliseinämineen sekä sijainniltaan salin keskeisen kuperan ripustusseinän ja kattokiskoihin kiinnitettyjen liikuteltavien apuseinienkin sijoittelutaitoa vaativa sangen ”hankala”, mutta parhaimmillaan suuresti palkitseva näyttelytila.

Gallerian kattoikkunoiden ja kahden etelänpuoleisen ikkunan kautta saliin tuleva vahva päivänvalo sopii useimmille uuden taiteen teoksille, mutta mm. valonarat paperipohjaiset vesiväri- ja grafiikkatyöt ja vanhat öljyvärimaalauksetkin on hyvä suojata suoralta päivänvalolta ainakin helmi-syyskuun aikana.

Länsi-Kymen Kulttuuritieyhdistyksen onnittelut Galleriassa nyt esittäytyville viidelle taiteilijanaiselle monipuolisesti laadukkaista teoksista ja hyvin tehdystä yhteisnäyttelyn esille panosta!

Pääsymaksuton näyttely on avoinna Kuusankoskitalon Galleriassa 23.9. saakka ma-pe klo 11-19 ja la-su klo 12-18.

Viiden naistaiteilijan Salaisuuksien puutarha -näyttely Kuusankoskitalon Galleriassa innostaa taideostoksille ja vahvistaa taitavasti 400 neliön näyttelysalin tyylikkyyttä 1

Iittiläiset Paula Noponen, Mape Nuuttila ja Margit Ulla Peltola

Maalaukset on jaettu hyvällä rytmityksellä ja yhteen sointuvilla väritooneilla Gallerian seinille ja esineelliset keramiikka- ja mosaiikkityöt veistosjalustoille ja salin matalille tiilimuureille. Osa Mape Nuuttilan tekemistä esinekollaaseista ja keramiikasta saa omassa tilassaan katsojien huomion tiililattialta.

Paula Noposen keramiikan maalausaiheita sisältävä pintakäsittelytapa ja aiheet poikkeavat selvästi Nuuttilan karhean ruskeista saviaiheista. Ne on ryhmitelty valkoisille veistosjalustoille. Huomioni kiinnittyi mm. neljään aika kookkaaseen, oman teosryhmän muodostaneeseen lintufiguuriin. Tässä näyttelyssä Paula Noponen kunnostautuu myös akryylimaalauksillaan ja Mape Nuuttila sisääntulo-oven oikeanpuoleisen pitkän seinän valokuvillaan.

Vanhaan mosaiikkitaiteen työstämisperinteeseen kytkeytyvät Margit Ulla Peltolan kauniit lautaset Gallerian tiilimuurin päällä ja maalaukset salin alemman lattiatason seinillä ja päädyssä jatkavat luontevasti hänen aiempien mosaiikkitöittensä laadukasta sarjaa ja kotipuutarhansa miljööstä kumpuavia maalausaiheita. Toisena tyylipiirteenä hänen maalauksissaan on ilmennyt abstraktia ekspressionismia lähestyvä ilmaisutapa.

Viiden naistaiteilijan Salaisuuksien puutarha -näyttely Kuusankoskitalon Galleriassa innostaa taideostoksille ja vahvistaa taitavasti 400 neliön näyttelysalin tyylikkyyttä 2

Mirja Näkki ja Johanna Keränen

Edellä mainittujen kolmen iittiläisen taiteilijanaisen rinnalla esittäytyvä kuvallisen ilmaisun ammattilainen Mirja Näkki on saanut uudelle, pääsävyinään siniselle ja vihreälle teossarjalleen käyttöönsä Gallerian kuperasti kaartuvan pitkän seinän. Maalauksia on juuri sopiva määrä tuolle seinälle, ja ne ovat sille myös sopivan muotoisia ja kokoisia. Mirja Näkki asuu ja työskentelee Korialla.

Katsojille Näkin parhaista maalauksista välittyy luonnon kauneus ja maisemien yöllinen myyttisyyskin. Osaltaan Gallerian ylätasanteelle minut pysäyttäneen näkymän vaikutusta tehostaa näyttelytilan ja Näkin maalausten sekä niiden edustalla olevien valkoisten veistosjalustojen ja niiden päältä kohoavien Paula Noposen keramiikkateosten mittasuhteiden ja värien sisustuksellinen yhteensopivuus. Niitä täydentää vielä salin välitasanteella taaempana oleva Gallerian flyygeli.

Lapinjärven Kimolankylässä asuva Johanna Keränen tunnettaneen parhaiten eläinaiheisista ja erityisesti hevosia kuvaavista teoksistaan. Kuusankoskitalon näyttelyn maalauksissaan hän on hakenut mm. tuntumaa unenomaisiin ympäristön todellisuuden ja alitajunnan muodostamiin aaltoileviin muotoihin ja värikylläisiin kuvallisiin näkyihin.

Suosittelen tätä osaavasti rakennettua näyttelyä kaikille kuvataiteen ja keramiikan ystäville!

Pekka Hyvärinen

Viiden naistaiteilijan Salaisuuksien puutarha -näyttely Kuusankoskitalon Galleriassa innostaa taideostoksille ja vahvistaa taitavasti 400 neliön näyttelysalin tyylikkyyttä 3
Share on facebook
Share on twitter