Elimäen Pestoomarkkinoilla tehdään ostoksia ja vietetään vanhan kartanopitäjän perinnejuhlaa. Piikojen ja renkien pestuuperinne syntyi jo ennen 1800-luvun puoliväliä. Rihkamakauppa, juopottelu ja jopa säädyttömyys valtasivat markkinat 1870-luvulla

Elimäen Pestoomarkkinoilla tehdään ostoksia ja vietetään vanhan kartanopitäjän perinnejuhlaa. Piikojen ja renkien pestuuperinne syntyi jo ennen 1800-luvun puoliväliä. Rihkamakauppa, juopottelu ja jopa säädyttömyys valtasivat markkinat 1870-luvulla

Elimäen pestoomarkkinat

Elimäen pestoomarkkinat 4.-6.9.2020

Katso kohteen tiedot ja omat kotisivut

Markkinahumunkin keskellä kartanot saivat työväkensä hankituksi. Elimäen markkinaperinne katkesi kuitenkin 1910- ja 1940-lukujen sotavuosiin. Uusi innostus markkinoiden elvyttämistä kohtaan virisi lopulta 1970-luvulla. Nykymuodossaan 46. Pestoomarkkinat pidetään Elimäen kirkon vieressä taas syyskuun 1. lauantaina 5. syyskuuta.

Kuten ennenkin, markkinat avataan aamulla klo 8 ja suljetaan klo 14. Oheisohjelman huipennus ajoittuu puolestaan puolenpäivän hetkeen. Silloin markkinaväki saa kuulla ja nähdä, keistä on tullut Vuoden 2020 Piika ja Renki. Henkilövalinnat suorittaa Elimäen kotiseutuyhdistys ja Elimäen Pestoomarkkinat -yhdistys. Molempia kunnianimityksiä arvostetaan suuresti.

Elimäen pestoomarkkinoilla julkistetaan vuoden piika ja renki
Pestoomarkkinoiden tärkeä ohjelmahetki, uuden Piian ja Rengin julkistus

Pestooviikonloppu kokoaa joka vuosi tuhansia ihmisiä Elimäelle. Nykyään markkinoilla myydään mm. kotitaloustavaroita, vaatteita, kenkiä, laukkuja, koruja, käsitöitä, lähiruoka- ja leipomotuotteita, vihanneksia, kaloja, grillimakkaroita, jäätelöä, virvokkeita, lakritsia ja jopa huonekaluja.

Kahvilatelttoja ja rihkamakauppiaitakin on kiitettävän runsaasti, ja lapset innostuvat aina kokeilemaan onneaan ongintakojulla. Perinteisesti Elimäen Pestoomarkkinoilla esittäytyy myös poliittisten puolueiden paikallisyhdistyksiä sekä Kymenlaakson Pelastuslaitos, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja muita yleishyödyllisiä yhteisöjä.

Tapahtuman juontajana toimii laulaja Kirsi Ukkonen.

Elimäen pestoomarkkinoilla

Poikilo-museot julkaisee Kartanoiden Kouvola -kirjan Elimäen Pestoomarkkinoilla lauantaina klo 12.30

Julkaisu sisältää Turun yliopiston professori Kirsi Vainio-Korhosen suomennoksen Hämeenkylän kartanon nuoren neidin Jacobina Charlotta Munsterhjelmin päiväkirjasta vuosilta 1799-1801. Svenska litteratursällskapetin kokoelmaan kuuluva ainutlaatuinen historiadokumentti saadaan nyt ensi kertaa kokonaisuudessaan luettavaksi suomen kielellä.

Munsterhjelmien elämää Ruotsin vallan ajan lopulla taustoittaa Vainio-Korhosen kirjoittama artikkeli. Lisäksi kirjaan on koottu Poikilon henkilökunnan toimittamana valikoima Kartanoiden Kouvola -näyttelyn tekstejä. Runsaassa kuvituksessa on käytetty historiallisia valokuvia mm. museon omasta arkistosta ja Museoviraston historian kuvakokoelmasta. Kirjan visuaalisen suunnittelun on tehnyt Amanda Kareenkoski. 

Kartanoiden Kouvolan myyntihinta on normaalisti 45,00 euroa, mutta Elimäen Pestoomarkkinoilla vain 40,00 euroa (sis. alv. 10 %).

Elimäen pestoomarkkinoilla

Pestoomarkkinoilla esitellään joka vuosi myös oma elimäkeläisille merkittävä näyttely- tai asiateema

Tällä kertaa aiheeksi valittiin 100 vuotta sitten syntyneen yrittäjän ja metsäojakaivuri Dinosauruksen keksijä Paavo Tuomisen elämäntyö. Hän aloitti yritystoimintansa heti sotien jälkeen ja oli mukana maan johtavien 1960-luvun metsänparannuksen asiantuntijoiden kanssa kehittämässä 1960- ja 70-lukujen laajaa metsien ojituskäytäntöä.

Tuomisen suunnittelemaa Dinosaurus-metsäojakaivuria pidettiin 1970-luvun parhaana ojankaivuun työkoneena. Hänen yhtiönsä rakensi niitä parikymmentä kappaletta pitkäaikaiseen käyttöön, eikä koneiden hyvä maine ole himmennyt ajan saatossa.

1980-luvulle tultaessa pienten teollistensarjojen valmistus ei kuitenkaan enää kannattanut, vaan yrityksen oli haettava uusia toimintatapoja. Tuomisen lasten ryhtyessä jatkamaan isänsä työtä perheyhtiön nimeksi valittiin Tuomisen Kaivukone Ky. Se on viime vuosikymmenten aikana tullut tutuksi mitä moninaisimmista konetyöurakoinneista Kouvolan, Pyhtään, Loviisan ja Iitin alueilla.

Pentin Hölkkä Elimäen pestoomarkkinoilla
Pentin Hölkkä

Pestooviikonloppu alkaa Pentin Hölkällä Elimäen koulukeskuksesta pe 4.9. klo 18 – 21. Kilpasarjan rinnalla voi pistää myös kävelyksi ilman kiirettä. 5 km:n täydellä matkalla kierretään Moision kartanon ympäri. Matkaksi voi valita myös 2 km.

Kilpailun järjestelyjä hoitaa Elimäen Vauhti. Ilmoittautumisia otetaan vastaan koulukeskuksella klo 17 alkaen. Aikuisten osallistumismaksu on 10 euroa, ja alle 15-vuotiaiden 5 euroa. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan mm. taulu-tv ja kaikki saavat suorituksistaan mitalin.

Lauantai-illan Pestootansseissa Hongiston lavalla klo 19-23 esiintyy Hummerit-orkesteri laulusolistinaan Kirsi Ukkonen.

Pestoosunnuntaina 6.9. klo 10 kokoonnutaan tapahtumaperinnettä vaalien jumalanpalvelukseen Elimäen kirkkoon, ja sen jälkeen on markkinaväellä mahdollisuus nauttia sunnuntain lounas paikallisissa ravintoloissa.

Share on facebook
Share on twitter