Mankalan vesivoimalaitos

Mankalan vesivoimalaitos

Mankalan kosket ikuistettiin Suomen taiteen ja elokuvan historiaan

1950-luvun alkuun asti vapaana virranneet Mankalan kosket on ikuistettu 1800-luvun lopulla useisiin Suomen taiteen kultakauden maalauksiin ja yli kymmeneen 1900-luvun alkuvuosikymmenten elokuvaan. 1900-luvun alkuvuosina Mankalaan muutti kesäasukkaiksi taiteilijayhteisö, jonka keskeisiä jäseniä olivat oopperalaulaja, prof. Wäinö Sola ja Kansallisteatterin näyttelijät Evert ja Kirsti Suonio. Sola perusti mm. Aino Acktén, Edvard Fazerin ja Oskar Merikannon kanssa Helsinkiin v. 1911 Kansallisoopperan edeltäjän Kotimaisen Oopperan, jonka nimi vaihdettiin v.1915 Suomalaiseksi Oopperaksi.

Helsinkiläisen Atelier Apollon omistaja, valokuvaaja K.E. Ståhlberg oli vuonna 1904 hankkinut Pariisista elokuvakameran ja elokuvafilmiä ja useiden kokeilujensa jälkeen kuvannut Mankalan koskistakin kaksi dokumenttielokuvaa. Niistä jälkimmäinen esitettiin maamme ensimmäisenä matkailumainosfilminä Berliinin suuressa matkailunäyttelyssä v. 1911 nimelläFinland.

Kun Tauno Palo oli hukkua Mankalanvirtaan…

Vähän aiemmin K.E. Ståhlberg, presidentti K.J. Ståhlbergin serkku, oli rakennuttanut Helsingin Etelä-Esplanadille monikerroksisen huvikeskuksen, Apolloteatterin, joka sisälsi elävien kuvien esityksiä ja operettinäytöksiä järjestävän teatterisalin, anniskeluravintolan sekä yläkerrosten hotellin. Ståhlbergin valokuvaamo ja perheen asuintilatkin sijoittuivat samaan taloon.

1920-luvun värikkäiden omistajavaihdosten jälkeen Oy Alko Ab osti Neuvostoliiton valtiolta 1930-luvun alussa koko rakennuksen ja perusti siihen pääkonttorinsa sekä kieltolain päätyttyä v. 1932 Alkon myymälän nro 1. Viime ajat rakennuksessa on toiminut Oikeusministeriö.

Vuosina 1922-49 Iitin Mankalassa ja Vuolenkoskella kuvattiin useimmiten intohimodraamoja, ohjaajina mm. Erkki Karu, Valentin Vaala, Teuvo Tulio ja Roland af Hällström. Ilmari UnhonKoskenkylän laulun dramaattisin kohtaus oli koitua vuonna 1947 näyttelijä Tauno Palon kuolemaksi, kun hän putosi Mankalan pyörteiseen virtaan tukkilautan karattua kosken viemänä ulottumattomiin. Palo onnistui kuin ihmeen kaupalla pelastautumaan lopulta täysin uupuneena alavirran rantaan.

Iitin Vuolenkosken kylässä Kymijoen pohjoispäässä on näytetty näitä Mankalassa ja Vuolenkoskellakin kuvattuja elokuvia alkusyksyn ulkoilmaelokuvaesityksinä. Viime kerralla esitysvuorossa oli niin ikään osittain Vuolenkoskella kuvattu, Arto Paasilinnan romaaniin perustuva Risto Jarvan elokuva Jäniksen Vuosi. Kunniavieraaksi ja yleisön tavattavaksi sitä saapui katsomaan myös filmin pääroolin esittäjä Antti Litja.