Iitin Sääskjärvi

Iitin Sääskjärvi

Iitin Sääskjärven ja sen rantojen avarat näkymät yllättävät tulijan laajuudellaan.

Järveä kiertävän rantatien varresta on opasteviitoitus mm. Perheniemen opistolle, Haaviston Seuratalolle, Perheniemen venevalkaman lintutornille ja järveen työntyvän itärannan niemekkeen uimarannalle.

Kesän jälkeen lintubongareita ihastuttavat jokasyksyiset tuhansien Jäämeren hanhien yöpymiset ja ruokailut Sääskjärvellä ja sitä ympäröivillä pelloilla. Paikalliset asukkaat ja lomalaiset kehuvat usein kalansaaliitaan. Järvessä on petokalojen istutusten ansiosta runsaasti mm. komeankokoisia kuhia.

Sääskjärven ja Iitin kunnan keskustaajama Kausalan välisellä noin 10 kilometrin matkalla on vedenjakaja. Siksi Sääskjärven vedet eivät virtaakaan Kymijokeen, vaan järven länsilaidalta alkava laskujoki työntyy ensin länteen ja kaartuu sitten etelään Artjärven ja Malmgårdin kartanoalueen kautta Koskenkylänjoen nimellä merenlahteen Loviisan Pernajassa.

Vaikka lähes pyöreän muotoisen Sääskjärven näkymät avautuvat laajalle, sen pinta-ala on vain 5,1 neliökilometriä ja keskisyvyys vain 2,4 metriä. Syvimmässäkin painanteessa veden syvyys on nipin napin 5 metriä. Viljelmien ympäröimänä matalimmat järven osat ovat rehevöityneet vesikasvustolla.

Hämäläisasutusta Sääskjärven rannoilla on ollut jonkin verran ainakin jo 1300-luvulta alkaen.