Lapsiperheiden superviikonloppu Loviisassa ja Kouvolassa

Lapsiperheiden superviikonloppu Loviisassa ja Kouvolassa

Perjantai: Seikkailullinen ja merihenkinen päiväohjelma Loviisassa

Klo 11.00 Saapuminen Loviisaan.

Kävely- tai ajokierros Onneli ja Anneli -elokuvien kuvauspaikoilla Loviisassa

Onneli ja Anneli -elokuvien kuvauspaikkojen kohdekartan saa Loviisan matkailutoimistosta (Mariankatu 12 A). Kartan voi ladata käyttöön myös visitloviisa.fi -sivuilta.

Laivasillan kesäkahviloiden ja venesataman viereisessä Rantapuistossa on Onnelin ja Annelin leikkitalo ja -piha pienemmille lapsille.

Suurempi Onnelin ja Annelin sininen kotitalo on pystytetty kouluikäisten lasten leikkipaikaksi puolestaan Raatihuoneen takana sijaitsevan Kappelinpuiston pohjoispäähän. Se talo on elokuvissa nähty kotitalo.

Kappelinpuistosta voi ajaa Itäistä Tullikatua pitkin Garnisonin vanhojen talojen alueen läpi 1700-luvulla rakennetuille Ungernin ja Rosenin linnoitusten muureille. Niiden äärellä on hyviä opastetauluja. Jännittävimmät sopukat ovat muurien sisäosissa. Kulkurajoituksia ja varovaisuutta on silti noudatettava!

Laivasillan kesäravintoloita Loviisassa
Laivasillan kesäravintoloita Loviisassa

Heinä-elokuussa merellisempi ohjelmavaihtoehto klo 11-15.00 on edestakainen vesibussiretki Svartholman merilinnoitukseen, jota parempaa seikkailusaarta on vaikea löytää.

Päiväruokailun voi nauttia esim. Laivasillan kahvilaravintoloissa tai Svartholman linnoituksella. Puistoravintola Loviisan Kappelin kesäkahvilan tuotteet maistuvat varmasti myös lapsille.

Vesibussi Laivasilta-Svartholma

Edestakainen vesibussimatka 19.6.–9.8.2020 Loviisan Laivasillalta ti–su klo 10, 11, 13.45 ja 15.30.
Svartholmasta takaisin Loviisaan klo 10.30, 13, 15 ja 17.00. Huom! Maanantaisin ei kuljetuksia!

15.–30.8. välisenä aikana kuljetukset Laivasillalta vain la–su klo 10, 11, 13.45 ja 15.30 ja Svartholmasta klo 10.30, 13, 15 ja 17.00.

Meno-paluulipun hinta on 18 €/aikuinen, 9 €/lapsi (4–12 v.), alle 4 v. ilmaiseksi.

Matka yhteen suuntaan kestää noin 30 minuuttia.

Laivalla käy vain lähi- tai korttimaksu. Alukseen mahtuu 30 henkilöä kerrallaan. Hyvin käyttäytyvän koiran saa ottaa mukaan.

Svartholmin linnoitussaari Loviisa

Svartholmin linnoitussaari, Loviisa 

Elokuun ulkoilmatapahtumia Loviisan keskustassa kesäkaudella 2020

Loviisan avoimet puutarhat
Loviisan Avoimet Puutarhat 2.8.2020 klo 10-17

Loviisan avoimet puutarhat

Monet Loviisan kesäkauden suuret viikonlopputapahtumat on koronatilanteen takia jouduttu perumaan, mutta Loviisan avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo neljännentoista kerran. Elokuussa loviisalaistalojen puutarhat ovat avoinna yleisölle sunnuntaina 2.8. klo 10–17.

Tapahtumaan sisältyy yleisölle maksuton luento Villa Tallmossa klo 11-12. Tallmo, Snyggiksentie 23: Sara Cederberg: Puiden ja pensaiden leikkaus (kaksikielinen luento). HUOM! Luennolle pitää ilmoittautua ennakkoon: anneli.sjoholm@sulo.fi

Klassisten pienveneiden Suolakuppi-purjehdukset Laivasillalta

Elokuun neljänä sunnuntaina 9.8. 16.8. 23.8. ja 30.8. klo 10-15

Loviisan päivän markkinat

25.8. Loviisan torilla Raatihuoneen edessä klo 07-17.

Riitta Nelimarkan Bongan Linna

Koko perheen taide-elämyksiä voi kokea yhdessä Loviisan kirkon viereisessä Riitta Nelimarkan kolmen kerroksen Bongan linnassa. Teosten mielikuvituksellisen riemukkaat hahmot luovat iloa myös lapsille.

Heinä- ja elokuussa Bongan näyttelygalleria on avoinna yleisölle lauantaisin klo 13-16 ja ryhmille tilauksesta ympäri vuoden.

Matkailuautoilla liikkuville paras yöpymispaikka on merenrannan puistomaisemassa Loviisan vanhojen puutalokortteleiden eteläpuolella sijaitseva Loviisa Camping.

Plagenin uimarannan tenniskentiltä voivat matkailijatkin varata harjoitusvuoroja. Leirintäalueen henkilökunta opastaa Loviisan palveluihin.

Muita majoitusliikkeitä keskustassa ovat mm. Hotelli Zilton sekä itsepalveluhotelli Place to Sleep.

Strömforsin ruukki, Ruotsinpyhtää

Saapuminen vuonna 1698 Kymijoen läntisimmän uoman varteen perustettuun Strömforsin idylliseen ruukkikylään ja majoittuminen entisen ruukinkartanon päärakennuksen yläkertaan tai ruukin muihin majoituskohteisiin. (Majoitusvaraus kannattaa tehdä etukäteen!)

Vanha ruukkikylä sijaitsee 3 km:n päässä merenrannasta ja 18 km:n päässä Loviisan keskustasta. Hyvästä ruoastaan kiitetyn Bed&Bistron yläkerrassa on 8 majoitushuonetta, ja taloon ovat tervetulleita myös lemmikkieläimet. Yritys tekee yhteistyötä Strömfors Dog Sports -koiraurheilukeskuksen kanssa, jossa koirilla on käytössään 800 neliön keinonurmipinnoitteinen lämmin harjoitushalli Smart99 agility-esteillä ja 1000 neliön kivituhkapäällysteinen ulkokenttä.

Strömfors Bed&Bistro, Loviisan Ruotsinpyhtää
Strömfors Bed&Bistro, Loviisan Ruotsinpyhtää

Ruukista voi myös vuokrata harrastusvälineitä eri vuodenaikojen ulkoilmaharrasteisiin: skoottereita, SUP-lautoja, kanootteja, kajakkeja, erikoisleveillä renkailla varustettuja fatbike-maastopyöriä, puihin kiinnitettäviä Tentsile-telttoja, lumikenkiä, retkiluistimia, retkeilyvarusteita sekä karttoja lähialueen luontokohteeisiin.

Vuokrauksen yhteydessä annetaan neuvoja välineiden käyttöön ja omatoimiretkeilyyn.

Lauantai: Liikuntaa, kartingautoja, käsitöitä ja kulttuurihistoriaa

Aamiaisen jälkeen klo 10.00-12.00 välisenä aikana esim. ajotunti leveärenkaisilla fatbike-pyörillä ja/tai tutustuminen ruukin sisäkarting-radan autoihin ja ajorupeama karting-autolla. Karting-autolla 10 minuutin harjoitusajo ilman ennakkovarausta on mahdollista radan yleisöpäivinä. Vähintään 4 hengen ajajaryhmälle ajanvarauksella omat harjoitus-, aika- ja kilpa-ajot (15 kierrosta), mutta ei alle 120 cm:n pituisille henkilöille. Ruukin itärannalla on lisäksi lapsillekin turvallinen uimaranta.

Vaihtoehtoisesti aamupäivän voi käyttää omatoimiseen tutustumiseen ruukin käsityöpuoteihin ja taidenäyttelyihin, Roseborg Oy:n perinnerakentamisen rautakauppaan ja entisajan rakennustarvikkeiden kierrätysvarastoon sekä Ruotsinpyhtään kirkkoon, jossa on Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu.

Noin 3 km:n päässä ruukista sijaitseva puutarhuri Eija Keckmanin Kymijoen rantaan perustama Eija’s Garden on puolestaan innostava kohde kaikille puutarhanhoidosta kiinnostuneille. Hän on luonut 1,5 hehtaarin tontilleen hyvin vaikuttavan englantilaistyyppisen elämyspuutarhan 1880-luvulla rakennetun torpan ja sen pihakumpareen sekä louhikon, karppilammen ja poniaitauksen ympärille.

Ruukinmyllyn kesäteatterin näyttämöympäristö omassa pienessä saaressaan keskellä ruukkia tarjoaa puolestaan kauniit näkymät mm. harmaahaikaran asuttamiin reheväkasvustoisiin rantalehtoihin.

Museopajan taontanäytökset

Strömforsin ruukkisepät taontanäytöksessä Kuva: Marja Haapio
Strömforsin ruukkisepät taontanäytöksessä. Kuva: Marja Haapio

Ruukkiseppien työnäytöksissä jättiläiskokoinen pajavasara nousee pajan alle aikoinaan rakennetun purokanaalin veden virtauksen voimalla aina ensin hitaasti ylös ja jysähtää sitten suurella voimalla alasimella punaisena hehkuvan rautakangen päälle. Pajan sisällä oleva suuri vesiratas alkaa pyöriä heti, kun kanaalin patoluukku avataan.

Jättiläisvasaran taontaiskujen äänet kuuluvat kaikkialle ruukkiin. Tänä kesänä taontanäytöksiä pidetään heinä-elokuussa aina lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-14. Työnäytöksiin on vapaa pääsy.

Majoitushuoneen luovutuksen jälkeen Bed&Bistro sopii yhdenkin yön yöpyjille hyvin myös iltapäivän ruokailupaikaksi.

Helsinkiin ruukista ajaa moottoritietä pitkin 1,5 tunnissa ja Kouvolaan noin tunnissa.

Sunnuntai: Retken huipentumaksi Tykkimäen riemut Kouvolassa!

Jos vierailun aikataulu sallii, matkaan voi lisätä toisen ruukin yöpymisen jälkeen vielä sunnuntaiaamun käynnin 28 km:n päässä ruukista sijaitsevassa Arboretum Mustilassa Kouvolan Elimäellä.

Matkan varrella autoilijoita palvelee aito 70-luvun Gulfin baari ja pian sen jälkeen myöskin ihan reitin vieressä sijaitseva Sipilän mansikkatila. Sieltä voi ostaa valmiiksi poimittuja punaisia mansikoita tai poimia marjat itse ajomatkalle mukaan.

Vaihtoehtoisesti lauantain ja sunnuntain välisen yön majoituspaikaksi voi valita Kouvolan keskustan kaupunkihotellit tai ajaa Iittiin, jossa yöpyjiä palvelevat runsaasti kiitoksia osakseen saaneet Hotel Radalla Urajärven rannassa sekä karavaanareille tuttu SF-Caravanalue Leininranta Kymijoen Leininselän rannassa.

Lasten päivä Mustilassa. Kuva: Arboretum Mustila
Lasten päivä Mustilassa. Kuva: Arboretum Mustila

Arboretum Mustila on perustettu jo 1902 ja se on yhä maamme suurin puulajipuisto. Valtakunnallisessa luontoretkeilijöiden äänestyksessä Mustila valittiin Vuoden 2019 parhaaksi retkipaikaksi Suomessa. Sen yhteydessä toimii kahden taimimyymälän lisäksi kaksi kahvilaa ja Mustila Viinin viinipuoti ja -tupa.

Mustilasta on matkaa Iittiin Lahden suuntaan vain vähän yli 20 km, Helsinkiin 120 km ja Tykkimäen huvipuistoon ja Aquaparkiin Kouvolaan runsaan puolen tunnin ajomatka!

Tykkimäeltä on puolestaan matkaa pääkaupunkiseudulle Loviisan Koskenkylän tai Lahden kautta ajaen noin 150 kilometriä.

Tykkimäen huvipuisto on avoinna 9.8. saakka joka päivä klo 11-19, ja 6.9. saakka lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-19.

Arkipäivinä 10.8.-14.8. huvipuisto on avoinna klo 15-19. Päätöspäivä la 12.9. Aquapark on puolestaan avoinna 9.8. saakka huvipuiston tavoin joka päivä klo 11-19.

Lapsiperheiden superviikonlopun viimeisen päivän ruokailut voi jättää Tykkimäen kahviloiden osalle, tai poiketa valtatien varresta ruokailemaan esim. Kouvolan tai Kuusankosken pizza- ja hampurilaiskuppiloiden tai Kouvolan Prisman tai Kauppakeskus Veturin kahvilaravintoloihin. Ne ovat sunnuntaisinkin auki.

Valtateiden 6 ja 12 Keltin risteyksessä on lisäksi hyvästä ruoastaan tunnettu Kymen Paviljonki, jonka yhteydessä asiakkaita palvelee myös Pentikin tehtaanmyymälä.

Kettumäen kansanpuiston kotieläinpiha, Kuusankoski
Kettumäen kansanpuiston kotieläinpiha, Kuusankoski

Loppuvuosi: Tämä retki piirtyy lasten mieliin sairaan siistinä

Kahdella yöpymisellä on mahdollista hankkia Suomen kesästä huimia kokemuksia, hienoja elämyksiä ja ystävällistä asiakaspalvelua. Ne jäävät muistoihin pitkäksi aikaa!