Ravintola Kymin Huvila

Ravintola Kymin Huvila

Kymin Huvila
Ahlmannintie 1,
45700 KUUSANKOSKI

Puh. 050 454 7527

Avoinna
lounaspöytä ma-pe klo 11-14
avoinna ke-la myös à la carte -iltaravintolana

10 hotellihuonetta

Arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema Huvila tarjoaa vierailleen salitilojen arvokkuutta ja hienostuneisuutta sekä herkullista lounasruokaa ja laadukasta majoitusta komeapuustoisen vehreän puiston suojaamana. A-oikeuksin palvelevan Huvilan tiloja voi vuokrata myös yksityisiin perhejuhliin, saunailtojen viettoon ja kokouskäyttöön.

Yöpyjiä varten on 10 hotellihuonetta, joista kolme isoa sviittiä sijoittuu Huvilan toiseen kerrokseen ja loput seitsemän vuonna 1970 valmistuneeseen siipirakennukseen. Sen seinustalla on puiston puolelle avautuva viehättävä pihaterassi.

Alun perin Huvila rakennettiin Kymijoen rantatörmälle Kymintehtaan isännöitsijän asunnoksi vuonna 1873, ja yhtiön keskeisiä osakkaita sen alkuvaiheessa olivat Forssaan tekstiiliteollisuuden perustanut Axel Wilhelm Wahren sekä turkulainen liikemies Ernst Dahlström. Yhtiön paperitehdas valmistui kosken itärannalle toukokuussa 1874.

Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin isän johdolla keskellä koskea olevaan Kuusaansaareen oli avattu Kuusankoski Ab:n puuhiomo ja paperitehdas jo edelliskesänä. Värikkäiden vaiheiden jälkeen molemmat tehtaat fuusioitiin Voikkaan paperitehtaan kanssa Kymin Osakeyhtiöksi v. 1904.

Uudesta yhtiöstä tuli heti Pohjoismaiden suurin paperinvalmistaja.

1920- ja 1930-luvuilla Huvila oli yhtiön toimitusjohtaja Einar Ahlmanin asuntona, ja Kymiyhtiön johtokunnan edustustilaksi rakennus muutettiin vuonna 1943.